Image

Många vill ha sina fastighetsboxar

BOSTÄDER Fastighetsboxreformen har i höst fått stor uppmärksamhet efter regeringsbeslutet om att införandet i nuläget är frivilligt. En ny undersökning visar att de nästan 450 000 hushåll som har fastighetsboxar är mycket nöjda och att två av tre användare tycker att boxarna fungerar bättre eller lika bra som inkasten i lägenhetsdörrarna.
Publicerad den 11 December 2008

- Introduktionen av fastighetsboxar är en mycket angelägen arbetsmiljöreform för brevbärarna. Vi ser dessutom att flertalet av de boende i hushåll som redan har fastighetsboxar upplever en rad fördelar med boxarna, understryker Lennart Lindberg, chef för Forum för Fastighetsboxar.

Under hösten har 1 224 personer i hus med fastighetsboxar fått svara på frågor om sina erfarenheter av boxarna. Resultaten från undersökningen visar att tre av fyra (73 procent) är nöjda med boxlösningen och att nästan sju av tio (67 procent) tycker att det fungerar lika bra eller bättre jämfört med att få posten via lägenhetsdörren.

De boende pekar på ökad säkerhet och möjligheten att ta emot större försändelser som tydliga fördelar med fastighetsboxar, liksom att det nu är lättare för grannar att hjälpas åt med posten när någon är bortrest. Även brevbärarnas arbetsmiljö med intensivt trappspring engagerar många. Drygt nio av tio ser den som en viktig fråga att lösa.

- Undersökningen bekräftar den respons vi får ute på fältet, säger Lennart Lindberg. Boxarna uppskattas och de boende upplever att det är minst lika bra som tidigare att själv ta posten ur facket. Förutom möjligheten till en pratstund med grannen känns det också bra att brevbärarens knän sparas.

Fastighetsboxreformen inleddes i mitten av 2005 för att lösa det arbetsmiljöproblem som trappspring innebär samt att följa europeisk standard. Sverige och Finland är idag ensamma om att ännu inte helt ha gått över till fastighetsboxar som utdelningsmetod i flerfamiljshus. Ett regeringsbeslut i oktober 2008 ledde dock till att grunden för reformen, PTS allmänna råd, reviderades. Fastighetsägarnas installation av boxar sker därför i nuläget på frivillig grund. Av Sveriges totalt 2 300 000 hushåll i flerfamiljshus är (per december i år) 1 850 000 hushåll ännu inte åtgärdade.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige