Image
Lundbergs byggstartar Kvarteret Tulpanen i Norrköping.
Lundbergs byggstartar Kvarteret Tulpanen i Norrköping. Bild: Fastighets AB LE Lundbergs

Lundbergs byggstartar i Norrköping

Bygg/Arkitektur Lundbergs byggstartar ett handels- och kontorshus i Norrköping. Systembolaget är första hyresgästen.
Publicerad den 26 Augusti 2013

NCC har fått byggordern, värd 45 miljoner kronor.

Huset byggs i centrala Norrköping, där Norrköpings Apotekshus tidigare låg.
Bygget omfattar 3 300 kvadratmeter i två plan. Övervåningen blir kontor och gatuplanet är avsett för handel. Huset ingår i Lundbergs satsning att få city att växa österut, och byggs intill det nya kvarteret Lyckan och det blivande kvarteret Spinnrocken med hyresrätter som Lundbergs också uppför.

– Systembolaget i Norrköping city flyttar från Drottninggatan till hörnet Hantverkaregatan och Olai kyrkogatan. Tre andra kommersiella verksamheter kommer också ta plats i bottenvåningen. Vilka det blir är för tidigt att säga, men affärsläget intill ett Systembolag är alltid attraktivt, säger Jonas Thyrsson på Fastighets AB L E Lundberg.

Fastigheten ska certiferias enligt Miljöbyggnad.

– Energianvändningen är bara 65 procent av hur mycket energi som en nybyggnad får förbruka. Fastigheten blir dubbelt så stor som det Apotekshus som låg här tidigare, men behöver bara knappt hälften så mycket energi, säger Daniel Pettersson, projektchef på NCC Construction, region Syd.

För att certifieras som Miljöbyggnad krävs också sunda materialval utan farliga ämnen, en tyst och ljus inomhusmiljö med mycket ljusinsläpp, god isolering, god ventilation med bra inomhusluft och temperatur samt en hög fuktsäkerhet. Det ger en bättre inomhusmiljö för de som ska jobba i huset.

Att huset byggs i tegel minskar även miljöpåverkan då det är ett naturligt, hållbart material som kräver minimalt underhåll. Teglet blir brunt i linje med arkitekturen i Norrköpings stadskärna, men får ändå en unik design då varje tegelsten är en halvmeter lång, med en bränning som skiftar i färg.

NCC:s byggarbete börjar nu i augusti och huset beräknas vara klart att tas i bruk i augusti nästa år.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Carl Janglin beskriver turbulensen på OP: "Tvingades krympa för att överleva"

Bolag Oscar Properties avgående vd Carl Janglin berättar för Fastighetssverige varför han lämnar bolaget, hur pressen har varit de senaste månaderna och varför den korta tiden på bolaget inte blev som han hade tänkt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige