Image

Lomma får drömplank

Bygg/Arkitektur På söndag får lommaborna ett eget drömplank. Planket sätts upp i samband med det första spadtaget av Lommas första Svanenmärkta flerbostadshus.
Publicerad den 9 Januari 2015
I samband med första spadtaget av Lommas första Svanenmärkta bostadshus på söndag sätts ett drömplank upp. Bild: Veidekke
I samband med första spadtaget av Lommas första Svanenmärkta bostadshus på söndag sätts ett drömplank upp.

Någon ville bo i en industrilokal, en annan ville ha en avfallskvarn i köket och Ragnar ?Unge, vd för Svanen, ville bo i ett Svanenmärkt Malmö. Bostadsdrömmarna duggade ?tätt när Veidekke Bostad i höstas satte upp Malmös alldeles egna drömplank i Västra Hamnen.

På söndag kommer drömplanket till Lomma och sätts upp vid Veidekkes tomt vid Hamntorget under det första spadtaget av Lommas allra första Svanenmärkta flerbostadshus i kvarteret Lomma Läge.

Innan jag dör...” är ett fenomen som har spridits över hela världen och startade då Candy Chang 2011 skrev ”Before I die I want to...” på väggen till ett övergivet hus i New Orleans. Det dröjde inte länge förrän förbipasserande människor hade fyllt väggen med sina drömmar.

Bostadsutvecklaren Veidekke Bostad har valt att använda konceptet och byggplatsen för att involvera Lommaborna och ta reda på vad de har för bostadsdrömmar. Den ursprungliga frasen har i Veidekke Bostads tolkning blivit ”Innan jag dör vill jag bo…” och istället för en vägg används ett byggplank.

– Vi vill ge våra köpare och Lommaborna möjligheten att dela med sig och ge uttryck för sina bostadsdrömmar. Förhoppningsvis kan vi ta med oss delar av resultatet in i kommande projekt i just Lomma, säger Jeanna Löwenhielm Toth, projektutvecklare på Veidekke Bostad.

När Veidekke Bostads flerfamiljshus, bostadsrättsföreningen Barcelona i Västra Hamnen, står klart blir det Skånes allra första Svanenmärkta flerbostadshus. Och Lomma Läge blir alltså först ut i Lomma. En av dem som var på plats vid första spadtaget i Malmö i höstas var Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige som ansvarar för Svanen och EU Ecolabel:

– Det behövs fler framsynta bostadsutvecklingsföretag som Veidekke Bostad som gör det möjligt att ställa om till ett hållbart byggande. Det är nödvändigt om vi ska nå miljömål, som till exempel Malmö stads mål om att energianvändningen ska sänkas med minst 20 procent per person fram till 2020, säger Ragnar Unge och fortsätter:?

– Skåne får snart sitt första Svanenmärkta flerbostadshus och det blir säkert många efterföljare. Regionen verkar sjuda av intresse för hållbar stadsutveckling.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige