Image

Limhamns silos får nytt liv som bostadshus

Bygg/Arkitektur Tre av silosarna i Limhamns välkända siluett bevaras och byggs om till bostadshus i tolv våningar. Det är första gången som Malmös industrihistoriska silos blir bostäder.
Publicerad den 13 Juni 2014

En detaljplan har lämnats till Stadsbyggnadsnämnden för vidare beslut om samråd.

– Vårt förslag för andra etappen av Limhamns läge är att ta vara på det historiska området. Här möts gammalt och nytt och vi skapar ett unikt bostadsområde, genom att bland annat behålla och utveckla ett antal av det gamla industriområdets cementsilos till bostäder, säger Anders Jeppsson, avdelningschef, NCC Boende.

NCC, White arkitekter och Malmös stadsbyggnadskontor presenterade nyligen hur förslaget har växt fram. Tre silobyggnader får en framträdande position intill det nya torget vid hamnbassängen. Experter har varit med i diskussionerna om hur silosarna kan omvandlas till moderna hus i cirka tolv våningar med ett 70-tal lägenheter, från två till fyra rum och kök med stora fönster.

– Silosarna ingår som en del i det övergripande kajstråket som sträcker sig hela vägen till Limhamnsfältet och Ribersborgsstranden, som blir en fantastisk promenadsträcka utmed havet, säger Josephine Nellerup, planchef på Malmös stadsbyggnadskontor.
Ytterligare fyra av de befintliga silosarna kommer att tas tillvara. De får en lägre höjd och föreslås bli affärslokaler och cykelparkeringar.

Efter noggrant övervägande, bra dialog och gott samarbete har NCC och Stadsbyggnadskontoret tagit fram en detaljplan för Limhamns läge, etapp 2, som lämnats till Stadsbyggnadsnämnden för beslut om samråd den 12 juni, samråd pågår till och med augusti.

NCC:s första bostadsprojekt i Limhamns läge är påbörjat och intresset är stort för de 48 radhusen som i princip är sålda och börjar byggas i höst. Nästa vår startar NCC Boende försäljningen av de första bostadsrätterna. Totalt kommer Limhamns läge omfatta omkring 1 200 bostäder.

I området byggs också en skola, förskola, restauranger och affärslokaler. En viktig del på Limhamns läge blir den nya stadsdelsparken - en grön mötesplats för både boende och besökare.

Silos som blivit bostadshus finns sedan några år i Sverige, exempelvis i ombyggda spannmålssilos i Nyköping och Söderköping. I Europa finns ett flertal silos som byggts om till bostäder.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige