Image

Kungsleden höjer utdelningen

Bolag Kungsleden redovisar ett kraftigt ökat förvaltningsresultat för fjärde kvartalet, 149 miljoner kronor (89). Bolaget höjer utdelningen till 1,25 kronor (1,00).
Publicerad den 13 Februari 2014
Biljana Pehrsson. Bild: Kungsleden
Biljana Pehrsson.

- Förvaltningsresultatet ökade med 67 procent till, som en effekt av nettoköp av fastigheter, i huvudsak från Hemsö men även från GE Capital i slutet av året.

Administrationskostnaderna var 11 miljoner kronor lägre jämfört med samma kvartal 2012, och bidrog också till utfallet, skriver vd Biljana Pehrsson i vd-ordet.

Q4-resultatet före skatt uppgick till 231 miljoner kronor (18) och periodens resultat till 179 miljoner kronor (923), motsvarande 1,31 kronor (6,76) per aktie. Minskningen av periodens resultat beror främst på att 2012 innehöll ett väsentligt resultat från försäljning av Hemsö-innehavet.

För helåret 2013 redovisas ett förvaltningsresultat om 549 miljoner kronor (445), motsvarande 4,02 kronor per aktie (3,26).

Resultat före skatt uppgick till 1 030 miljoner kronor (371) och årets resultat till 862 miljoner kronor (352), motsvarande 6,31 kronor (2,58) per aktie. Ökningen av årets resultat beror främst på att 2012 belastades av reserveringar för skatterisker.

- De ekonomiska utsikterna i Sverige är goda. Vi ser en förbättrad efterfrågan på lokaler inom våra segment och marknader. Det nya året har inletts starkt med flera stora avslut. Ökad aptit hos banker och investerare för fastighetsaffärer inger förhoppningar om positiv värdeutveckling för fastigheter under 2014, skriver Biljana Pehrsson.

- Vi har under året tagit stora steg i riktning mot att bli ett bolag som aktivt äger, förvaltar och utvecklar rätt sorts fastigheter med målet att maximera kassaflöde och långsiktigt bygga fastighetsvärde. Kungsleden går in i 2014 med en 40 procent större fastighetsportfölj med bättre struktur och med återställd intjäning. Det gör oss väl rustade för fortsatt värdeskapande för hyresgäster och aktieägare. Vi har fortfarande att bemästra ett antal utdragna skatteprocesser. I ryggen har vi, förutom den höjda intjäningen, en starkare finansiell ställning med 37 procents soliditet och en likviditetsberedskap på 2,7 miljarder kronor.

- Den goda ställningen gör det möjligt för styrelsen att till årsstämman föreslå en höjd utdelning om 1,25 kronor (1,00) per aktie för 2013.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige