Det är regionens tidigare draglok, bygg- och tillverkningsindustrin, som är bakomliggande till nedgången.
Tillverkningsindustrin beskrivs ha bromsat in rejält under perioden.
– Produktionsvolymerna har ökat, men vinster och mängden anställda har legat still. Inför hösten är de dystra tillverkarna – som tror på minskade volymer och färre anställda – något fler än dem som tror det motsatta, säger Henrik Einarsson, analyschef på BRG.
Detta till trots fortsätter tillverkningsindustrin att vara regionens starkaste sektor med ett konjunkturläge strax över normalt.
Inom bygg råder det däremot en lågkonjunktur.
– Nybyggnationerna halverades första halvåret 2023 jämfört med året innan. Pessimismen är stor vad gäller byggvolym och anställda även framåt, och orsaken är dålig efterfrågan, säger Henrik Einarsson.
För tjänstesektorn fortsätter konjunkturen att vara normalsvag, men samtidigt har barometern här svängt upp igen.
– Hälften uppger att dålig efterfrågan begränsar verksamheten, medan nästan lika många hindras av rådande kompetensbrist. Utsikterna för kvartal tre är dock övervägande positiva. Fler tror på ökad efterfrågan och fler sysselsatta än tvärtom, säger Henrik Einarsson.
Bostäder Det är halvtid i hyresförhandlingarna och ett snitt på de förhandlade hyrorna ligger på cirka 5,91 procent. Fastighetssverige har tittar närmare på vilka som är Sveriges största ägare av hyresrätter.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.