Initiativet till Stockholmhusen togs 2014. Ett år senare kom den första marktilldelningen och 2017 antogs den första detaljplanen. 2021 är 3 300 hyresrätter planerade i 25 olika projekt. 436 lägenheter av dessa är redan inflyttade. Från de första projekten kan en rad lärdomar dras och en första resultatuppföljning göras.
– Stockholmshusen är ett sätt att möta bostadsbristen, bygga billigare, och ändå bevara stadens byggnadstradition. Vi planerar för att bygga fler Stockholmshus och se hur vi kan effektivisera processerna ytterligare, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd, samt ordförande för Familjebostäder och Svenska Bostäder.
Stockholmshusen byggs för att uppnå miljöcertifieringen Miljöbyggnad silver. Solceller finns på flera tak, liksom gröna tak som renar dagvatten. Cykel- och bilpooler planeras också i flera projekt.
– Målet är att bygga med hög arkitektonisk kvalitet lite snabbare och till lägre kostnader. Det här är hus med hög kvalitet, såväl boendemässigt som i gestaltningen. Husen fungerar väl i sin omgivning med fin grönska. Vi bygger in moderna lösningar för att enkelt kunna leva utan bil. Lägenheterna är ljusa och alla har balkong eller terrass, säger Björn Ljung, ordförande för Stockholmshem.
Fyra adresser är inflyttade och klara. Det är fyra punkthus i Ledinge, Tensta (Svenska Bostäder), lamellhus på Hagsätravägen i Bandhagen (Stockholmshem), på Nordmarksvägen i Farsta och på Bjursätragatan i Rågsved (Familjebostäder).
– Vi ser att vi kan spara mycket tid genom att öka samarbetet mellan bostadsbolagen, stadens tekniska förvaltningar och entreprenörer. Vi har kunnat effektivisera och få ner hyrorna något trots att priserna för att bygga i Stockholm fortsatt att öka, säger Bengt Rehn, projektkoordinatör för Stockholmshusen.
Närmast väntar inflyttning i ett nytt Stockholmshus som Stockholmshem bygger på Folkparksvägen i Solberga. De kommande åren tillkommer ytterligare omkring 3000 hyresrätter i Stockholmshus.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.