Image

Kalmarhem storsatsar på SMHI Prognosstyrning

ENERGI Bostadsbolaget Kalmarhem har beslutat sig för att satsa kraftfullt på SMHI Prognosstyrning. Bolaget ska med hjälp av företaget ERAB installera värmeregleringssystemet i två tredjedelar av sitt fastighetsbestånd i Kalmar. – Det här blir en viktig pusselbit i vårt arbete att förbättra komforten för våra kunder och samtidigt spara miljoner genom att sänka energiförbrukningen, säger miljösamordnare Marie Dellve-Kristiansson.
Publicerad den 29 September 2009

Totalt handlar det om 200 000 kvadratmeter fastighetsyta av totalt cirka 319 000 i Kalmarhem.

Prognosstyrning bygger på särskilda väderprognoser och styrdata som tar hänsyn till kommande förändringar i väderleken och byggnadernas egenskaper.
Uppvärmningen kan därigenom styras bättre och bli mera effektiv.

Fastighetsägaren sparar energi och inomhustemperaturen blir dessutom jämnare och mera behaglig.

– Vi har förbundit oss att minska energiförbrukningen med 20 procent till år 2016. Bara i år ska andelen köpt energi minskas med fyra procent, säger Kalmarhems miljösamordnare Marie Dellve-Kristiansson.

Kalmarhem har redan inlett arbetet med att fintrimma uppvärmningssystemen för de 5 000 lägenheterna. Andra sätt att energioptimera som införs är individuell mätning av värme och varmvatten vid nyproduktion och större ombyggnader, val av energieffektiva vitvaror vid byte, närvarostyrning av belysning i allmänna utrymmen, med mera.

– Sparkraven är tuffa, säger Marie Dellve Kristiansson, men vi tror att det är möjligt att uppfylla dem och prognosstyrningen är ett medel att nå dit.
Torbjörn Grönbergs är produktansvarig för prognosstyrning på SMHI:

– Kalmarhem är ett av många bostadsbolag som nu jobbar intensivt och brett för att sänka energiförbrukningen i sitt fastighetsbestånd. SMHI Prognosstyrning av fastigheter är en viktig och klimatsmart bit i det miljöpussel man försöker lägga.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige