Image

Jernhusen och White skapar Växjös nya stations- och stadshus

Bygg/Arkitektur Växjö får ny station och nytt stadshus i samma byggnad. – Det är tack vare att vi kunnat kroka arm med Jernhusen som det här har blivit möjligt, säger Per Schöldberg, kommunalråd (c), Växjö kommun.
Publicerad den 25 Januari 2017
Entrén till Växjös nya stads- och stationshus från Stadshustorget. Bild: Tegmark
Entrén till Växjös nya stads- och stationshus från Stadshustorget.

Kommun och kommunikation hamnar under samma tak i Växjö, i en integrerad nybyggnation. Jernhusen utvecklar byggnaden som designats av White arkitekter.

– Hela projektet bottnar i tre behov, en sliten kommunfastighet, behov av mer boende i centrala Växjö och en utvecklad tågstation tillsammans med Jernhusen. Vi har velat skapa ett nytt vardagsrum för Växjö, en mötesplats. Vi kan kalla det för en multibyggnad. Det är tack vare att vi kunnat kroka arm med Jernhusen som det här har blivit möjligt. Vi har haft ett väldigt bra samarbete, som varit en grundförutsättning för projektet, säger Per Schöldberg, kommunalråd (c).

– Det här är bra för Växjö på tre sätt, man bygger ett nytt kommunhus, man skapar 220 nya lägenheter i det gamla kommunhuset och man får en ny modern järnvägsstation, säger Andreas Meyer, affärsutvecklare på Jernhusen, och fortsätter:

– Vi sätter ett stor kontorsverksamhet ovanpå en järnvägsstation, kommunen kommer att ha 600 arbetsplatser på stationen. Stadshuset blir mycket mer publikt när man får en unik placering där medborgarna passerar i ett kommunikationscentra.

Bakom utformningen av byggnaden står White arkitekter som är stolta över projektet.

– Vi är oerhört stolta över att få skapa en byggnad för framtiden i ”Europas grönaste stad”. Vi har placerat vardagsrummet i centrum av både stadshus och station och vi har skapat en plats som förenar resenärer, stadshusbesökare och Växjöbor under ett och samma tak, säger Klara Frosterud, ansvarig arkitekt på White.

– Växjös identitet speglas i våra materialval; glas och trä, och i de smarta och hållbara tekniska lösningarna. Vårt mål har varit att skapa en byggnad i framkant av utvecklingen inom hållbart byggande och att uppnå den högsta svenska miljöklassen. I det här projektet står människorna i centrum och byggnaden blir socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar över tid, fortsätter hon.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hon föreslås bli ny vd för Stockholmshem

Bolag Nuvarande vd:n Anette Sand ska gå i pension vid årsskiftet – nu kan Fastighetssverige berätta vem som föreslås bli hennes ersättare.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige