Image

Investerarnas tro på Sverige minskar

RAPPORTER Den globala finanskrisen och rådande lågkonjunktur påverkar nu starkt investerarnas syn på den svenska fastighetsmarknaden. Det visar DTZ:s senaste marknadsundersökning "Property Investor Confidence Index".
Publicerad den 25 Februari 2009

I "Property Investor Confidence Index" ställer DTZ fyra gånger per år frågor till runt 250 svenska och utländska aktörer på den svenska fastighetsmarknaden. Den senaste undersökningen visar på en allt mer negativ framtidstro bland de svarande. För innevarande kvartal förväntar sig en klar majoritet en försämrad hyresmarknad för såväl kontors-, handels- som industrilokaler.

Den allmänna utvecklingen av de initiala direktavkastningskraven tillsammans med möjligheten att erhålla finansiering är två faktorer som förväntas ha en stor inverkan på fastighetsvärdena den närmsta tiden. I den senaste undersökningen, som genomfördes i slutet av januari 2009, angavs också en förväntad ökning av hyresvakanserna som en allt viktigare värdepåverkande faktor.

Allt är dock inte helt becksvart enligt undersökningen. En ökad andel investerare tror att finansieringsvillkoren kommer att förbättras eller i vart fall inte bli sämre under innevarande kvartal (undersökningen genomfördes före Riksbankens senaste räntesänkning). Trots att en klar majoritet fortfarande tror på stigande direktavkastningskrav både för handels- och för kontorsfastigheter har andelen som tror att direktavkastningskraven nu kommer att plana ut, eller till och med sjunka, ökat sedan förra undersökningen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige