Image
Bild: Sweco

I dag invigs Helsingborgs multiarena

Bygg I dag invigs 400-miljonersprojektet Helsingborgs multiarena. Bakom den 21 000 kvadratmeter stora byggnaden står arkitekter från Sweco.
Publicerad den 30 November 2012
Bild: Sweco
Bild: Sweco
Helsingborgs Arena. Bilder: Sweco/Felix Gerlach. Bild: Felix Gerlach
Helsingborgs Arena. Bilder: Sweco/Felix Gerlach.

– När jag började rita på uppdraget för nästan fyra år sedan var visionen att förse Helsingborgarna med en ny spännande byggnad dit de kan gå för att ha roligt, säger Staffan Premmert, ansvarig arkitekt på Sweco.
Platsen för arenan är ett noggrant val. Idén var att koppla ihop byggnaden med Idrottens hus vilket innebär att man kan erbjuda fem spelplaner på en och samma gång. Publiken kan gå från en matcharena i den nya byggnaden genom en länkbyggnad till Idrottens hus. Det gör Helsingborg unikt att erbjuda så många spelplaner inomhus på samma plats.
– Helsingborg växer och vi får hela tiden ett ökat tryck. Den nya arenan blir ett viktigt komplement till Helsingborgs befintliga arenor, säger Per Pehrsson, projektchef på Helsingborgs kommun som var med och tog fram beslutsunderlaget.
Den svartvita och glasade fasaden är utmärkande och iögonfallande. Grunden är en svart kub med ytterväggar med så kallat ”sandwichelement” med stora cementskivor i svart och vitt och tonat glas. Arenan som har en kubisk form har kombinerats med en vågform i övriga utrymmen.

En viktig aspekt har varit att miljöcertifiera byggnaden. Solceller i form av svarta, blanka glasskivor har stilrent integrerats i arenans södervägg och smälter in i den grafiskt utformade fasaden. Solfångare på yttertaket används för att värma vatten och man har både fjärrvärme och fjärrkyla. Målet är att uppnå en silverklassning för miljön.

Staffan Premmert är övertygad om att den stora vinsten med Helsingborg Arena handlar om mycket mer än själva arenan. Ett helt nytt område, som arenan blir en del av, kommer att skapas i Helsingborg. Kringliggande trädgårdar öppnas upp, byggnader rustas upp och ett entrétorg och en förskola ska byggas.

– Helsingborg kommer i sin egen skala att få ett Central Park till rekreation och nöje, säger Staffan Premmert.

Kortfakta

Projekt: Helsingborg Arena
Plats: Helsingborg
Arkitekt: Staffan Premmert (ansv.), Sweco i Helsingborg
Byggherre: Helsingborg Stad/Kärnfastigheter
Totalentreprenör: MVB Syd AB
Kostnad: 411,5 mkr.
Byggstart: oktober 2011
Slutdatum: Invigning 30 november 2012

Det är till stora delar den frikostiga donationen av Henry Dunkers stiftelse som har möjliggjort bygget av Helsingborg Arena.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige