Image

"Hyrorna faller fritt"

EKONOMI Tenant & Partners vd Torbjörn Eriksson tror på en hyresnedgång under 2009 med 15-20 procent och ytterligare 10-15 procent under 2010.
Publicerad den 20 Januari 2009

Det skriver Eriksson själv på Tenant & Partners hemsida, under rubriken "Hyrorna faller fritt".

"Jag tror att 2009 kommer att bli hyresgästens år. Vi ser redan idag hur lokalhyrorna har börjat falla och hur den svaga konjunkturen bidragit till högre vakanser, hyressänkningar och ökade hyresrabatter", skriver Eriksson.

Han menar att det i dagsläget är extra gynnsamt för hyresgäster att omförhandla just nu, beroende på att:

# 75 % av alla hyreskontrakt kan sägas upp mellan december och mars.

# De ökade vakanserna och osäkerheten på fastighetsmarknaden gör att det är \″köparnas\″ marknad.

# Som hyresgäst har man ingenting att förlora på att säga upp sina avtal för villkorsändring, så länge detta görs på ett korrekt sätt.

De som, enligt Torbjörn Eriksson, bör omförhandla nu är:

# I princip kan alla tjäna på att omförhandla nu. Både de som har annalkande uppsägningsdatum och de som har ett par år kvar på hyresavtalet.

# Förtida omförhandling i konjunkturnedgång och på en osäker marknad lönar sig ofta då fastighetsägarna premierar \″säkerhet\″ (låg vakans) framför kortsiktig lönsamhetsoptimering.

"Jag är övertygad om att de allra flesta företag har något att vinna på att se över sin lokalsituation idag. Många av våra klienter gör i dagarna stora besparingar genom att omförhandla hyresavtal (både i förtid och vid ordinarie omförhandlingstidpunkt), avveckla övertaliga lokaler, omlokalisera eller samlokalisera verksamheter", skriver Torbjörn Eriksson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige