Image

Hyresgästföreningen oroas av bromsad byggtakt

Bostäder Trots att det fortfarande är bostadsbrist i 255 av landets 290 kommuner, saktar byggtakten ner enligt Boverket. Detta oroar Hyresgästföreningen som ser ett fortsatt stort behov av framför allt hyresrätter med rimliga hyror.
Publicerad den 1 Augusti 2018

Enligt Boverket finns det tydliga tecken på att det kommer byggas färre bostäder än förväntat under 2018 och färre än året innan. Boverket menar att det behövs 80 000 bostäder varje år fram till 2020 och det verkar nu som att byggtakten saktar in. Hyresgästföreningen menar att 30 000 av dessa nya bostäderna varje år bör vara hyresrätter.

– Till exempel väntar 213 000 unga fortfarande på att kunna flytta hemifrån, de behöver någonstans att bo. De flesta av dem vill eller kan inte köpa sig en bostadsrätt eller villa. Få är dessutom intresserade av nybyggda lägenheter med skyhöga hyror. Vad de unga i första hand behöver är hyresrätter med rimliga hyror, hyror som de har råd att betala, säger Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Trots att det under de senaste åren byggts många nya bostäder, är fortfarande behovet stort. Bostadsbyggandet har varit extremt lågt under många år, vilket har lett till ett stort underskott av bostäder. Ett av Hyresgästföreningens förslag för att få till ett ökat byggande är statliga topplån, som underlättar finansieringen av nybyggda hyresrätter. Ett topplån kan till stora delar ersätta det egna kapital som bostadsbolagen måste ha för att få banklån till nybyggen.

– Det tar tid att bygga ifatt, men det är det enda sättet att komma tillrätta med bostadsbristen. Politiken har helt abdikerat från bostadspolitiken i många år. Det är anledningen till att vi i dag har en så pass allvarlig bostadsbrist. Nu är det dags att politiken tar sitt ansvar och ser till att bostadsbolagen kan bygga fler hyresrätter med rimliga hyror, säger Björn Johansson.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige