Image

Hyfsad start för Dagon

RAPPORTER Dagon levererar en hyfsat stabil rapport för första kvartalet 2008. Intäkterna och rörelseresultatet ökade rejält, men resultatet efter skatt sjönk.
Publicerad den 22 Maj 2008

* Fastighetsintäkterna uppgick till 108,3 miljoner kronor (62,3).
* Driftöverskottet ökade till 60,1 miljoner kronor (32,0).
* Överskottsgraden ökade till 55,5 procent (51,4).
* Kvartalets rörelseresultat exklusive värdeförändringar uppgick till 48,3
miljoner kronor (21,3).
* Eget kapital per aktie uppgick till 76,60 kronor (66,50).
* Kvartalets resultat uppgick till 19,3 miljoner kronor (32,8), vilket motsvarar 0,98
kronor per aktie (2,56) före och efter utspädning.

- 2008 är Dagons första hela år på Stockholmsbörsen och det är därför särskilt tillfredsställande att kunna konstatera att det första kvartalet utvecklades väl. Koncernens driftnetto, överskottsgrad och rörelseresultatet exklusive orealiserade värden är förbättrade jämfört med motsvarande period föregående år samtidigt som de administrativa kostnaderna har minskat jämfört med sista kvartalet 2007. I resultatet efter skatt på 19,3 miljoner kronor (32,8) ingår en orealiserad värdeförändring på minus elva miljoner kronor avseende finansiella instrument. Finansiella instrument består av ränteswappar och räntetak vars prissättning flukturerar med ränteförväntningar, säger Roger Stjernborg Eriksson, vd Dagon.

Han fortsätter:

- Hyresmarknaden var fortsatt stark under årets första tre månader och inom uthyrningsverksamheten slöts flera strategiskt viktiga avtal under perioden. Särskilt god var utvecklingen inom regionerna Öresund/Skåne och Storstockholm. Den positiva utvecklingen har fortsatt in under andra kvartalet i samtliga regioner och uthyrningsavtal om cirka 18 000 kvadratmeter har hittills tecknats i år.
Internt fokuserade vi på att effektivisera verksamheten för att sänka de administrativa kostnaderna. I takt med att vi avyttrar fastigheter på icke prioriterade orter, minskar behovet av vissa lokala, administrativa enheter. Under perioden har vi därför överfört resurser från Kristianstad och Ängelholm till Malmö respektive Halmstad. Vidare fortsatte vi att utveckla våra rutiner för att ytterligare höja intern effektivitet och kontroll och även för att ännu bättre kunna tillgodose kapitalmarknadens behov av information. Under kvartalet fortsatte vårt arbete med att förstärka beståndet i prioriterade områden samt sälja fastigheter på icke prioriterade orter, i linje med vår strategi. Mot bakgrund av marknadens allmänt mer avvaktande inställning till förvärv och försäljning valde vi att genomföra färre transaktioner. Efter kvartalets utgång har vi förvärvat större delen av Campus Härnösand från Akademiska Hus Norr AB, för 135 miljoner kronor.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige