Humlegården lanserade det första gröna ramverket 2017 och satte då ett mål om att all finansiering skulle vara grön 2021. Den 6 september 2021 löstes de sista banklånen som ännu inte omvandlats till gröna, vilket innebär att 100 procent av koncernens räntebärande skulder nu är gröna. Kraven är höga i det ramverk som definierar vilka typer av investeringar som finansieringen kan allokeras till. Det gör att den gröna finansieringen bidrar starkt till utvecklingen av hållbara fastigheter och stadsmiljöer, samtidigt som det även innebär bättre villkor och sänkt refinansieringsrisk.
Humlegårdens gröna ramverk har en stark koppling till FN:s Globala mål för hållbar utveckling och inkluderar långsiktiga energi- och klimatmålsättningar. Energianvändningen ska minska med 32 procent till år 2030 och Humlegården ska vara klimatneutrala senast år 2045. Genom att följa ramverket bidrar såväl Humlegården som långivarna i den viktiga omställningen till ett mer hållbart samhälle.
Finansiering inom det gröna ramverket behöver inte knytas till en specifik fastighet eller särskilt projekt, utan kan allokeras till en pool av fastigheter eller till investeringar i energieffektivisering och förnybar energi. För Humlegården är det prioriterat att inte bara miljöcertifiera de nyproducerade och moderna fastigheterna utan även de äldre fastigheterna. Ofta är marginalnyttan av investeringar i energibesparingar större i de äldre fastigheterna än i de moderna. Där kan satsningarna verkligen göra skillnad för klimatet.
– Det pågår flera satsningar inom Humlegården som syftar till att bidra till en hållbar utveckling, såsom arbetet med att miljöcertifiera alla våra fastigheter, målet om att nå klimatneutralitet senast 2045 och ett forskningsprojekt med fokus på cirkulär ekonomi. Vårt mål om att all vår finansiering ska vara grön är även det en viktig grundbult i vår strävan mot att skapa attraktiva och hållbara arbets- och stadsmiljöer samt långsiktig lönsamhet. Därför är det mycket glädjande att vi nu uppnått 100 procent grön finansiering, säger Mikael Andersson, CFO på Humlegården Fastigheter.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av WeOffice
Bygg/Arkitektur Hur vill branschen bidra till att minska ledtiderna och vilka incitament saknas för att det hos kommunerna? Den frågan fick Henrik Orrsjö, regionchef, JM Ulrika Nyström, affärsområdeschef Bostad, Riksbyggen och Eva Torberger, vice vd, Skanska Sverige svara på.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.