Image

Göteborgs nya tingsrätt blir miljömärkt

ENERGI I Ullevi Park bygger Vasakronan Göteborgs nya rättscentrum. Tingsrättsbyggnaden som nu står färdig har godkänts som Green Building av EU. Därmed blir fastigheten Göteborgs första nybyggda och färdigställda kontorsbyggnad som klassas som Green Building.
Publicerad den 10 November 2009

Den Green Building-klassade tingsrättsbyggnaden får en energianvändning som ligger 30 procent under Boverkets uppställda krav på energianvändning för nybyggda fastigheter.

I detta inkluderas uppvärmning, kyla och el. Ett av skälen till byggnadens låga energianvändning är att den behöver förhållandevis lite kyla, vilket sparar energi.

Detta är möjligt tack vare att huset placerats på ett sådant sätt att solen inte ligger rakt på fastighetens glaspartier. Därmed behöver fastigheten inte kylas ned i samma utsträckning som ett jämförbart hus med en annan placering.

- Det är självklart väldigt roligt att vi på Vasakronan står bakom Göteborgs första färdigställda nybyggda Green Building-kontor, säger Magnus Tengberg, affärsområdeschef projekt Göteborg på Vasakronan.

- Vi har redan från början höga krav på miljösidan och att kunna miljöklassa våra fastigheter är mycket viktigt för oss.

Energisystemet i det nya huset är anpassat för verksamheten och styrs bland annat efter hur förhandlingssalarna används. Fastigheten har fjärrvärme, fjärrkyla och är koldioxidneutral. Byggnaden har även fått vita fasader för att minimera solens påverkan och därmed minska behovet av kyla. Genomgående har miljöriktiga material använts, till exempel sedumtak, trägolv och miljöriktig målarfärg.

Fastigheten hyrs av Domstolsverket och har en yta på 16 500 kvadratmeter fördelad på åtta våningar. I fastigheten ryms cirka 400 arbetsplatser och ett stort antal förhandlingssalar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige