Image

Genesta köper för 640 miljoner i Oslo

TRANSAKTIONER Genesta har förvärvat de båda fastigheterna Karl Johans gate 14 och Kirkegata 23-25 i Oslo av Sameiet Aberdeen Eiendomsfond Norge I för motsvarande 640 miljoner kronor (537 miljoner norska kronor).
Publicerad den 11 Maj 2010

Karl Johans gate 14, som omfattar 9 600 kvadratmeter och cirka 75 procent av portföljvärdet, är centralt belägen vid Oslos främsta shopping- och gågata Karl Johan. Fastigheten är till största del en kontorsfastighet med butikslokaler i gatuplanet. TV2 hyr huvuddelen av fastigheten.

Kirkegata 23-25 är en kontors- och butiksfastighet på cirka 8 000 kvadratmeter som främst hyrs av det nordiska HR-företaget Bluegarden.

Investeringen, som görs via fonden Genesta Nordic Baltic Real Estate, är fondens andra investering i Norge och den åttonde hittills. Tillsammans med tidigare investeringar i Sverige, Finland och Litauen uppgår fondens totala portföljvärde till cirka tre miljarder kronor.

- I ljuset av den positiva ekonomiska utvecklingen och möjligheterna till en hygglig återhämtning i marknaden har vi byggt upp en mindre portfölj bestående av tre fastigheter i Oslo värd cirka 1,2 miljarder kronor. Investeringarna ligger i linje med vår långsiktiga strategi att öka vår närvaro i Norge. Vi har redan börjat se en förbättring av ekonomin och det finns tecken på att hyresmarknaden håller på att normaliseras, säger David Renger, transaktionsledare vid Genesta Property Nordic.

Genesta Nordic Baltic Real Estate är en så kallad closed-ended diskretionär fond med fokus på Norden och Baltikum med en investeringskapacitet på 3,5-4 miljarder kronor.

- Den här affären är en del i Aberdeens strategi med aktiv fastighetsförvaltning i syfte att långsiktigt maximera investerarnas avkastning. Fonden befinner sig nu i en väldigt gynnsam position för att söka attraktiva investeringsmöjligheter på en förbättrad marknad, säger Knut Haraldson, Norge I:s fondförvaltare.

Sameiet Aberdeen Eiendomsfond Norge I etablerades 2004 som Aberdeens första fastighetsfond i Norge. Fonden förvaltar 24 fastigheter, främst i Norges största tätorter. Värdet på fastighetsportföljen uppskattas till motsvarande cirka sex miljarder kronor.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige