Image

Förslag till lagändring om moms på lokalhyra

JURIDIK Finansdepartementet lämnade under onsdagen ett betänkande \″Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m.\″ (Ds 2009:58) till regeringen. I betänkandet förslås införandet av obligatorisk skattskyldighet för uthyrning lokaler, oavsett vilken verksamhet som bedrivs av hyresgästen. Uthyrning av bostäder påverkas ej.
Publicerad den 6 November 2009

Förslaget innebär att all lokalhyra skall beläggas med moms och att reglerna om frivillig skattskyldighet slopas.

Några undantagsregler eller möjlighet att frivilligt utträda ur systemet föreslås av förenklingsskäl inte. Enligt övergångsbestämmelserna skall de hyresförhållanden som pågår när lagen träder i kraft få behandlas som skattefria i fem år från ikraftträdandet (med särskilda bestämmelser för korttidsuthyrning).

Huruvida övergångsreglerna kommer att leda till att uthyrningar görs momspliktiga direkt eller om först om fem år kan visa sig vara en öppen fråga.

Advokaterna Jesper Prytz och Elisabet Dahlman Löfgren på Mannheimer Swartling flaggar för en sidoeffekt av reformen:
- Beroende på riskfördelningen i det enskilda hyresavtalet kan lagförslaget föranleda komplicerade omförhandlingar. Det är uppenbart att parterna kan ha olika uppfattning om när det är lämpligast att börja belägga hyran med moms, och hyresavtalets utformning kan delvis avgöra vems intresse som kan få genomslag.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige