Image

Fastigo: Nej till begränsning av drogtester

JURIDIK Fastigo anser att arbetsgivare ska ha möjlighet att göra slumpvisa alkohol- och drogtester. Fastigo avstyrker flera av förslagen i sitt remissvar på utredningen om integritet i arbetslivet (SOU 2009:44).
Publicerad den 9 September 2009

- Slumpvisa alkohol- och drogtester är för många arbetsgivare ett viktigt instrument i arbetet med att åstadkomma en alkohol- och drogfri arbetsplats. Arbetsgivare måste ha möjlighet att kunna testa en medarbetare vid misstanke om missbruksproblem för att kunna sätta in adekvat rehabilitering, säger Fastigos vd Mona Finnström.

Fastigo säger också nej till förslaget att arbetsgivare måste ha stöd i lagen för att kunna begära att en arbetssökande ska uppvisa utdrag ur belastningsregistret, misstankeregistret eller Försäkringskassans register.

- Naturligtvis ska arbetsgivare genomföra rekryteringar på ett seriöst och ändamålsenligt sätt. Men de måste också kunna få information även om förhållanden som kan vara integritetskänsliga, men som bedöms vara relevanta. Ett komplement till mera traditionella åtgärder under rekryteringen till vissa känsliga befattningar kan vara att begära att den arbetssökande uppvisar utdrag ur exempelvis belastningsregistret, menar Mona Finnström.

- Den personliga integriteten i arbetslivet är viktig. Samtidigt är det arbetsgivarens ansvar att värna om kvalitet och säkerhet i verksamheten och möta de krav som bland andra boende i medlemsföretagens fastigheter ställer. Det nya lagförslaget tillgodoser inte båda dessa krav fullt ut, säger Mona Finnström.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige