Image
Marcus Bengtsson.
Marcus Bengtsson. Bild: Hemsö/Vyer

Fastighetsteknikern om proptech-satsningen: “Det är mycket tid och pengar som kan sparas"

Bolag Under nio års tid har Marcus Bengtsson, 28, jobbat som fastighetstekniker på Climat 80, som har hand om driftentrepenaden för ett flertal av Hemsös fastigheter. Han är nu en av de första att börja använda digitala tvillingar för drift och förvaltning av fastigheter i samband med ett pilotprojekt hos Hemsö. – Det är mycket tid och pengar som kan sparas genom att vi får bättre koll på all information, säger han.
Publicerad den 22 Februari 2021

På fastighetsbolaget Hemsö pågår just nu flera digitala satsningar för att effektivisera bolagets informationshantering från idé till förvaltning. Nyligen inleddes ett pilotprojekt med proptechbolaget Vyer.com där drift- och förvaltningskritisk information för fem äldreboenden samlas i digitala tvillingar av fastigheterna i en webbapp. För att tekniken ska få fotfäste i organisationen har man valt att involvera verksamheten tidigt i processen.

Fastighetsteknikern Marcus Bengtsson är en av de medarbetare som deltar i pilotprojektet.
Han upplever att det har hänt mycket när det gäller branschens digitalisering de senaste åren. Numera har de till exempel digitala system för felanmälan och avläsningar av vattenmätare, något som tidigare gjordes med papper och penna.

– Jag gillar tekniken och kan se fördelar med det digitala, men när det är så många system som vi jobbar i blir det nästan svårare, särskilt för de mindre teknikvana. Om det inte går att bygga en brygga mellan programmen blir det mycket dubbelarbete.

Vyer-appen som kan göra kopplingar mellan och samla information från olika system, såväl som rapportering och kommunikation har därför potential att göra saker betydligt enklare menar Marcus, som idag ofta fungerar som spindeln i nätet när andra har ärenden i fastigheterna.

Där ser han att 3D-modellerna kan underlätta för hantverkare och vikarier, då de gör det enkelt att hitta och dela information om utrymmen och utrustning, såväl som deras geografiska plats.

– Jag känner ju till var det mesta sitter i mina fastigheter eftersom jag har haft dem i så herrans många år, men det är ju svårare för andra. Att sätta sig in i ett gäng nya fastigheter kan kännas som att vara i en labyrint. Det är dumt att de ska lägga en timme extra på att hitta något de hade kunnat hitta på fem minuter.

Att samla kunskap från system och medarbetare i en digital informationskälla minskar stressen över att ständigt vara tillgänglig. Samtidigt ökar förmågan att ta beslut kring åtgärder och reservdelar på distans med bättre analysverktyg, vilket innebär färre bilresor för att göra kontroller på plats och mer tid och fokus som kan läggas på proaktiv förvaltning.

– I nuläget är det så mycket felanmälningar på de äldre husen att det är svårt att ta sig tiden och sköta tillsynen till hundra procent. Det är mycket tid och pengar som kan sparas genom att vi får bättre koll på all information. Det går inte att ha allt i huvudet, då är det bra att kunna ha Vyer som en hjälpreda.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ett år av saknad – så förvaltar Utopia arvet efter Emma Jonsteg

Bolag Den 29:e februari 2020 somnade Emma Jonsteg in efter en längre tids kamp mot cancer. Hon lämnade ett stort tomrum efter sig i arkitekt-Sverige men hennes ande lever fortsatt vidare hos Utopia. Mattias Litström, kreativt ansvarig och medgrundare av Utopia Arkitekter, berättar om sin vän och kollega, sorgen efter hennes bortgång och om arbetet med att förvalta arvet efter henne. – Emma är en ytterst levande figur även fast hon är borta, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY