Image

Fastighetsaktier slår marknaden

RAPPORTER Fastighetsaktier har under lång tid varit en av de mest lönsamma sektorerna på den svenska aktiemarknaden. Allra högst avkastning har de investerare fått som investerat i fastighetsaktier med hög belåning, hög utdelningsnivå och stor substansrabatt. Däremot har de investerare som satsat på stora fastighetsbolag med hög likviditet fått en sämre avkastning. Det visar en ny analys från fastighetsrådgivaren Leimdörfer.
Publicerad den 30 Juli 2010

Under de senaste tio åren har svenska fastighetsaktier i genomsnitt gett en årlig totalavkastning på nästan 20 procent att jämföra med knappa 3 procent för börsen som helhet. De fastighetsaktier som har haft den allra starkaste utvecklingen är bolag med höga belåningsgrader, höga utdelningsnivåer och stor substansrabatt. Det framgår av Leimdörfers ”Property shares - how to outperform the market” där sambanden mellan totalavkastning på aktiemarknaden och ett antal värdedrivande faktorer har analyserats.

- Sambandet mellan hög avkastning och hög belåning är inte särskilt överraskande i en uppåtgående marknad, säger Sven Dahlin, vd på Leimdörfer.

- Att däremot fastighetsbolag som valt att dela ut vinsten till aktieägarna har gett en högre avkastning än bolag som återinvesterat vinsten är desto mer intressant. En strategi som går ut på att köpa fastighetsaktier med hög utdelningsnivå, eller stor substansrabatt, behöver dessutom inte vara förenat med en högre risk, säger Sven Dahlin.

Leimdörfers analys visar också att de fastighetsaktier som haft den sämsta totalavkastningen historiskt är stora bolag med låg belåning.

- Att våga investera i de mindre fastighetsbolagen som ofta inte följs av aktieanalytiker har historiskt gett en mycket attraktiv avkastning, säger Mikael Andersson, analyschef på Leimdörfer.

- Det är alltid förenat med en större exit-risk att investera i aktier med låg likviditet, men för investerare som har en lång investeringshorisont är det problemet mindre, säger Mikael Andersson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige