Image

Fastighetsägarna säger upp avtal med Hyresgästföreningen

Bostäder Fastighetsägarna Stockholm säger upp avtalet med Hyresgästföreningen kring den så kallade hyressättningsavgiften. Hyresgästföreningen menar att Fastighetsägarna ägnar sig åt ett taktiskt spel i stället för att föra en konstruktiv dialog.
Publicerad den 1 Oktober 2012

Hyressättningsavgiften är en ersättning som alla hyresgäster betalar till Hyresgästföreningen oavsett om de är medlemmar eller ej. Detta för att bekosta föreningens förhandlingsarbete. Avgiften ligger på 144 kronor per år och lägenhet, och tas ut på hyran och förmedlas av hyresvärdarna till Hyresgästföreningen. Avgiften uppskattas ge Hyresgästföreningen 20-25 miljoner kronor för det privata beståndet i Stockholms län.

Fastighetsägarna menar att Hyresgästföreningen inte tar sitt ansvar i förhandlingarna och gör därför den här markeringen.

– Om Hyresgästföreningen inte vill ta ansvar för att genomföra de kollektiva hyresförhandlingarna på ett effektivt sätt kan vi inte motivera våra medlemmar att samla in hyresgästernas betalning och vidarebefordra pengarna till Hyresgästföreningen. Därför säger vi nu upp detta avtal. Vi välkomnar dock Hyresgästföreningen till fortsatta samtal för att möjliggöra en överenskommelse om en förbättrad process för de kollektiva förhandlingarna och då även ett förnyat avtal om uppbörd av hyressättningsavgift, säger Christer Jansson, vd på Fastighetsägarna Stockholm.

Det finns fortfarande fastigheter i Stockholm där 2012 års hyror inte är färdigförhandlade. Fastighetsägarna Stockholm menar att detta huvudsakligen beror på Hyresgästföreningens otydliga organisation, bristande arbetsledning och ovilja att åstadkomma resultat genom en effektiv förhandlingsprocess.

I förra veckan hoppade Hyresgästföreningen av diskussionerna med Fastighetsägarna Stockholm om en förbättrad förhandlingsprocess.

Hyresgästföreningen svarar:
– Vi har alltid hyresgästens bästa i fokus. Vi ser nu hur Fastighetsägarna Stockholm avsäger sig sitt ansvar för det kollektiva hyresförhandlingssystemet. Det gynnar varken hyresgästerna eller fastighetsägarna. Hur tänker Fastighetsägarna agera i framtiden, ska deras medlemmar tvingas förhandla med varje enskild hyresgäst för sig? Då lär förhandlingarna verkligen dra ut på tiden, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

– För oss är det viktigast att sluta bra avtal för hyresgästerna, men för att detta ska fungera till fullo, krävs två parter som respekterar varandra. Hyresgästföreningen är en stor organisation med över en halv miljon medlemmar, varav 125 000 finns i Stockholm. Vi har en mycket effektiv och kunskapstung förhandlingsorganisation med kompetenta och ansvarstagande förtroendevalda och tjänstemän. Jag kan bara beklaga att vår motpart, Fastighetsägarna Stockholm, väljer att ägna sig åt ett taktiskt spel istället för att inleda en konstruktiv dialog för att komma igång med nästkommande års hyresförhandlingar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige