Image

Färre konkurser i juli – men fortsatta problem för handeln

Sverige Företagskonkurserna minskade i juli med tre procent jämfört med samma månad förra året, enligt UC. Hittills i år är dock uppgången tio procent. Men detaljhandeln har det fortsatt svårt.
Publicerad den 6 Augusti 2013
Roland Sigbladh. Bild: UC
Roland Sigbladh.

Antalet företagskonkurser uppgick till 456 under juli, vilket innebar en minskning med tre procent jämfört med samma månad 2012.

- Konkursminskningen i juli var inte helt oväntad. Den har kommit flera rapporter under våren och sommaren som signalerat en förbättring av konjunkturen. Den svaga privatkonsumtionen och företagens låga investeringsvilja har dock medfört lägre efterfrågan på varor och tjänster vilket varit tuffa tider för många företag varför vi fortsatt ser ut relativt stor utslagning. Många företag i tillverkningsindustrin upplever stor osäkerhet vart konjunkturen är på väg och det påverkar deras investeringsvilja, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

Men sammanlagt är uppgången hittills i år tio procent. Den största orsaken till årets uppgång är den svaga internationella konjunkturen och osäkerheten i det svenska näringslivet. Exportindustrin är drabbad liksom handeln och tjänsteföretagen, vilka lider av svag inhemsk efterfrågan.

Flest företagskonkurser finner vi i branscherna byggindustri och detaljhandel som upplever hård konkurrens inte minst i spåren av den svaga konjunkturen. Konkurserna i byggbranschen är hittills i år 727 stycken och i detaljhandeln 544 stycken.

- Den osäkra konjunkturen innebär att många tvekar avseende köp av fastigheter och bostadsrätter och det påverkar byggindustrin där många företag finns. Konsekvensen av att det startas färre projekt är en ökad utslagning.

- Detaljhandeln dras med lönsamhetsproblem på grund av stort utbud och det osäkra ekonomiska läget som lett till försvagad efterfrågan. Konkurserna i branschen har ökat med sex procent under året. Handeln skulle behöva en snabb stabilisering i den internationella ekonomin som får de svenska konsumenterna att våga lätta på plånboken i större utsträckning. Annars riskerar vi att få se större utslagning och ännu fler tomma lokaler i gallerior och köpcentrum, säger Roland Sigbladh.

Den kommande konkursutvecklingen är svår att förutsäga. Svensk ekonomi står förhållandevis stark och konjunkturen ser sakta men säkert ut att förbättras i de flesta avseenden. Detta förutsätter dock att skuldkrisen i Europa inte förvärras och att den amerikanska ekonomin utvecklas positivt. Fortsätter den svaga internationella konjunkturen försenas även återhämtningen i den svenska ekonomin och innebär att det fortsatt blir svårt för många företag – framför allt små och nystartade – att skapa tillräcklig tillväxt och lönsamhet.

- Vi kommer antagligen att se en fortsatt osäker utveckling av företagskonkurserna ytterligare några månader. Med tanke på den osäkerhet som råder bedömer UC att företagskonkurserna för 2013 kommer att sluta på en ökning med fem procent, säger Roland Sigbladh.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Yield-spreaden mellan logistik och lättindustri har varit alldeles för stor"

Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige