Image

Europas första Leed platinum-köpcentrum

MILJö Liljeholmstorget galleria, som ägs av Citycon har tilldelats den högsta Leed-nivån, platinum.
Därmed är köpcentrumet först i Europa med den här klassificeringen.
Publicerad den 31 Mars 2010

- Certifieringen är baserat på ett antal delområden, utifrån vilka byggnadens miljöpåverkan bedöms, betonar Citycon Sveriges vd Ulf Attebrant.

Några av punkterna som har lett till platinum-nivån:

# Bra kommunikationsläge. Köpcentrumet är integrerat med tunnelbanestation, bussterminal och tvärbana. Parkeringsgaraget är byggt under jord, och på så vis maximeras markanvändningen. Även parkeringsgaraget främjar låga utsläpp; bilar med låga utsläpp dirigeras till separata, gröna parkeringsrutor. För att ytterligare utnyttja marken effektivt och uppfylla målet om att skapa en servicenära och tät stadsstruktur, har nya bostäder byggts ovanpå köpcentrumet.

# Energisnålt. Anläggningen använder cirka 40 procent mindre vatten än motsvarande standardsystem. Energisimuleringar visar en energibesparing på 18.9 procent baserat på jämförbara standardvärden. Dessutom har varje butikslokal sin egen elmätare, luftkonditioneringen drivs av fjärrkyla och köpcentrumets elektricitet genereras från vindkraft.

# Återvunnet byggmaterial. Lösningarna för avfallshantering garanterar en hög grad av återvinning, och 95 procent av avfallet från byggfasen återvanns. Större delen av byggnadsmaterialet producerades lokalt, inom en radie av 80 mil från Liljeholmen. Man valde byggnadsmaterial som släpper ut minimalt med lukt och partiklar i inomhusluften.

- Lösningar som vi valde för att nå den högsta Leed-nivån ökade byggkostnaderna med cirka 1-2 procent, säger Ulf Attebrant.

- Under byggnadens livslängd, kommer denna investering att betala sig genom lägre löpande fastighetskostnader, vi räknar exempelvis med att energipriser och vattenpriser inte kommer att sänkas på sikt.

Liljeholmstorget öppnade i oktober 2009 och är Citycons tredje Leed-certifierade projekt, efter Trio i Finland och Rocca al Mare i Baltikum.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige