Image
Stockholm och Göteborg går från kalla till varma marknader i DTZ:s rapport Fair Value Index.
Stockholm och Göteborg går från kalla till varma marknader i DTZ:s rapport Fair Value Index. Bild: David Schmidt

DTZ: Svenska marknader stiger i europeisk ranking

Sverige DTZ konstaterar i sitt Fair Value Index att marknaderna i Stockholm och Göteborg har gått från kalla till varma i ett europeiskt perspektiv.
Publicerad den 23 Maj 2014
Karin Witalis. Bild: Torbjörn Persson
Karin Witalis.

De europeiska fastighetsmarknaderna fortsätter att erbjuda intressanta investeringsmöjligheter. DTZ:s Fair Value IndexTM, mäter om en marknad är underprissatt eller överprissatt. En poängsammanställning på 100 indikerar att samtliga marknader är underprissatta och 0 betyder att samliga marknader är överprissatta. För hela Europa steg index till 74 första kvartalet 2014 mot 72 sista kvartalet 2013.

I Europa görs mätningen för 127 stycken marknader och resultatet Q1 2014 blev att 65 marknader klassades som ”heta” (underprissatta), 42 klassade som ”varma” (korrekt prissatta) och 10 som ”kalla” (överprissatta). Nio marknader nedgraderades detta kvartal, medan 11 marknader uppgraderades. Exempel på uppgraderade marknader är kontorsmarknaden i Barcelona, Amsterdam och Köpenhamn som samtliga gått från ”varma” till ”heta”. Andra marknader, såsom kontorsmarknaderna i Stockholm och Marseille, gick från ”kalla” till att bli ”varma”.

- I Stockholm och Göteborg har kontorsmarknaden gått från ”kallt” till ”varmt” och fastighetsinvesteringar har blivit mer attraktiva i jämförelse med andra placeringar. Industri i Göteborg är fortsatt en ”het” marknad, vilket innebär att marknaden fortfarande anses vara underprissatt, säger Karin Witalis, Head of Research för DTZ i Sverige.

DTZ bedömer att efterfrågan på fastigheter kommer att vara fortsatt stark de kommande tolv månaderna. Stigande obligationsräntor kommer dock att minska möjligheterna till överavkastning från fastigheter. DTZ:s förväntning är att Fair Value Index i Europa gradvis kommer att sjunka i år.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige