– Vi gör det gärna i Göteborg, som vi vet satsar stort på hållbart byggande, säger Anna Ryberg Henriksson, hållbarhetschef vid Derome. Göteborgs stad har, utifrån de nationella miljökvalitetsmålen, satt lokala mål kring god bebyggd miljö, vilket är något som vi brinner extra för.
När Derome stipulerade vilka av målen i Agenda 2030 som företaget ska fokusera på, var riktningen tydlig, företaget vill bygga Sveriges första klimatneutrala bostadsområde. Det kan vid en första anblick verka som ett offensivt mål.
– För oss är det ett naturligt steg i vår utveckling, säger Peter Mossbrant, vd för Derome Hus. Vi har legat i framkant med ett flertal forskningsprojekt som sammantaget leder oss i den här riktningen. Det känns både realistiskt och ytterst relevant att bygga ett helt klimatneutralt bostadsområde.
Ett av projekten som Peter Mossbrant syftar till är One Tonne Life, där Derome tillsammans med Volvo och Vattenfall skulle minska en familjs klimatavtryck. Ett annat är Zero Sun, där en vanlig villa ska vara helt självförsörjande på energi och frånkopplat elnätet, ett så kallat off-grid hus.
– Det är först nu som vi ser en stor efterfrågan på hållbara lösningar hos våra kunder. När vi genomförde One Tonne Life var vi egentligen långt före marknaden och resten av samhället, säger Peter Mossbrant. Det är givetvis en stor utmaning att bygga helt klimatneutralt, men vi hämtar mycket kunskap och erfarenhet från genomförda och pågående projekt. Tillsammans med exempel Göteborgs Stad är jag helt övertygad att vi skulle lyckas.
Derome ser just nu på möjligheten att bygga fossilfritt och att bygga ett helt klimatneutralt bostadsområde innebär att branschen måste samverka för att flytta fram positionerna mot fossilfria material och processer. Det är en av anledningarna till att Derome är anslutna till Bygg- och anläggningssektorns färdplan för fossilfri konkurrenskraft. Det går att komma en långt med dagens teknik, men för att nå hela vägen till klimatneutralitet krävs innovationer som resulterar i kommersialisering av ny teknik.
– För att lyckas är vi beroende av att hela branschen jobbar mot samma mål, säger Anna Ryberg Henriksson. Vi vet av erfarenhet att det går att skapa förändring genom marknadsdrivna krav, ett exempel är arbetet med utfasning av farliga ämnen från byggvaror. Den stora utmaningen till att förflytta en hel bransch tror jag handlar om samverkan där samtliga aktörer måste se att det finns incitament till förändring. Jag tror att det behövs både morot och piska. Och inte minst långsiktiga spelregler som möjliggör investeringar och omställning till klimatneutrala material och processer.
Att Sveriges första klimatneutrala bostadsområde ska byggas i trä, råder det ingen tvekan om.
– Vi är en träindustri med rötterna i skogen och trä är det naturliga valet för oss. Även om vi vill kroka arm med resten av branschen för att reducera klimatpåverkan för samtliga material som behövs i en byggnad. Det finns i nuläget inget annat stom-material som ger lägre klimatpåverkan än trä, även om det görs förbättringar även inom stål- och betongsidan, vilket vi välkomnar, säger Anna Ryberg Henriksson.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av WeOffice
Bolag Neobo stärker upp i toppen av bolaget genom rekryteringen av Ali Ali som ny transaktionschef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Neobo, om sin snabba karriärsutveckling, om tiden på Rikshem, om sin syn på transaktionsmarknaden för bostäder samt om vilken nytta han har av sin karriär som fotbollsdomare.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.