Image

Cityhandeln hotas inte av externhandeln

RAPPORTER Det har många gånger påståtts att köpcentrum utanför stadskärnorna hotar cityhandeln. Nu kommer en undersökning som visar att så inte är fallet.
Publicerad den 27 Januari 2009

Enligt en ny undersökning av Handelns utredningsinstitut (HUI) påverkas långt ifrån all handel av externhandelns utvidgning.

- Effekterna drabbar i störst utsträckning sällanköpshandeln och framför allt större samhällen i kranskommunerna, säger Erika Rosén, detaljhandelsanalytiker på HUI till tidningen Ljusnan.

Hon har tillsammans med Ulf Rämme gjort en undersökning
som nyligen presenterades och där finns det bland annat belägg för att cityhandeln står sig stark i konkurrensen.

- Det mest slående i undersökningen är i hur liten omfattning cityhandeln egentligen påverkas av externa etableringar, säger Erika Rosén. Ofta hörs högljudda klagomål från köpmän i city när nya köpcentrum etableras. Men enligt de siffror vi har fått fram är det snarare så att cityhandelns omsättning har ökat under de senaste tio åren, säger hon till Ljusnan.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige