Image

Bygger för klassisk ubåt

Bygg Statens fastighetsverk har lämnat en hemställan till regeringen om tillbyggnad av en ubåtshall vid Marinmuseum i Karlskrona. Detta för att rymma ubåten HMS Neptun som hade en central roll vid den Sovjetiska u-båten U-137:s grundstötning i Gåsefjärden. Den nya byggnaden kommer att kosta cirka 100 miljoner kronor.
Publicerad den 18 Oktober 2011
SFV vill bygga ut Marinmuseum i Karlskrona. Bild: Åke Eson Lindman. Bild: Åke Eson Lindman
SFV vill bygga ut Marinmuseum i Karlskrona. Bild: Åke Eson Lindman.

Planeringen för en tillbyggnad av Marinmuseum i Karlskrona har pågått i många år.

Projektet är färdigprojekterat i november, ny detaljplan och bygglov är klara.

- Att vi nu lämnar in en hemställan till regeringen, det vill säga ber om ett uppdrag att få genomföra en tillbyggnad, är naturligtvis ett viktigt steg. Det här är något både vi och vår hyresgäst Statens maritima museer arbetat för under en lång tid. Om vi får beslut kring årsskiftet räknar vi med att börja bygga under tidig vår nästa år, säger Harald Pleijel, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Projektet omfattar tillbyggnad av ubåtshall, viss ombyggnad av det befintliga Marinmuseet samt en del markåtgärder.

Tillbyggnaden ska utöver ubåten HMS Neptun även inrymma den mindre ubåten HMS Hajen, svenska Marinens första ubåt, idag placerad utomhus.

- Byggnaden har utformats av HMXW arkitekter, där ansvarig arkitekt Björn Malmström, är en av de arkitekter som ritade Marinmuseum i början av 1990-talet. Det finns därför en naturlig linje mellan den nuvarande och den nya byggnaden, samtidigt som tillskottet med sin asymmetri är spännande, säger Maria Lundkvist, projektledare vid Statens fastighetsverk.

Tillbyggnaden, som utgörs huvudsakligen av publika lokaler, har en area om cirka 1 600 kvadratmeter medan ombyggnaden av Marinmuseum omfattar cirka 430 kvadratmeter. Vid sidan av en ny entré till ubåtshallen handlar det bland annat om omdisponering av butiksytor.

Byggproduktionen kommer att ske i två etapper där grundläggning och grundkonstruktion görs i första etappen. Därefter ska ubåten levereras på plats. Etapp två innebär överbyggnad och färdigställande av byggnaden. Om allt går som planerat kommer Statens fastighetsverk att kunna lämna över den nya ubåtshallen i början av 2014.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige