Image
Carl Otto Lange (M), Johan Zandin (V), Johannes Hulter (S), Jan Jörnmark (D) och Kjell Björkqvist (L).
Carl Otto Lange (M), Johan Zandin (V), Johannes Hulter (S), Jan Jörnmark (D) och Kjell Björkqvist (L).

Bostadsdagen Göteborg: Stor panel om den politiska förlamningen

Stora Bostadsdagen Göteborg Det parlamentariska läget i Göteborg ställer till med problem i utvecklingen av staden. På Stora Bostadsdagen diskuterar en bred panel det uppkomna läget.
Publicerad den 16 Mars 2020

Göteborg står inför enorma stadsutvecklingsprojekt. Men samtidigt som de stora planerna ska förverkligas ställer det parlamentariska läget i staden till med stora problem för politikerna. I Byggnadsnämnden har M+D+L majoritet med 5 av 9 ledamöter. Men i de allmännyttiga bostadsbolagens moderbolag Förvaltnings AB Framtidens styrelse har S+MP+V majoritet.

I början av året strök byggnadsnämnden flera av Framtidens projekt ur Göteborgs stads startplan för 2020. M+D+L motiverade:

"Göteborg lider av att skattekraften flyttar till våra kranskommuner. Därför måste vi se till att stoppa utflytten av arbetande göteborgare och blanda upp de områden som är dominerade av hyresrätter. Vi hade helst sett ett ökat antal ombildningar för att de som bor i våra utsatta områden skulle kunna köpa sig ett boende till ett bra pris, men då AB Framtidens styrelse på alla sätt försvårar denna utveckling så får vi använda verktyget med nyproduktion."

Vänsterpartiet och Miljöpartiet skrädde inte med orden i sin reservation:

"Alliansen styr i minoritet och det innebär att majoriteten i olika styrelser och bolag varierar och då kan det krävas förhandling och flexibilitet för att styra staden. Den här typen av handling där D, M och L yrkar på att plocka bort projekt i startplanen där Framtiden är inblandade på grund av att man anser att de motsätter sig budgeten för staden kan bara beskrivas som mycket oseriöst", skrev duon och fortsatte:

"Vidare hänvisar D, M och L till att fler hyresrätter borde ombildas till bostadsrätter. Vi menar att detta inte är en fråga för Byggnadsnämnden att lägga sig i. Det är absurt att värdera enskilda byggprojekt utifrån hur bolagen bedriver sin verksamhet i övrigt".

På Stora Bostadsdagen Göteborg diskuteras problematiken av:

# Jan Jörnmark (D), ledamot, Byggnadsnämnden och Framtiden
# Kjell Björkqvist (L), ordförande, Framtiden
# Johan Zandin (V), 2:e vice ordförande, Byggnadsnämnden
# Carl Otto Lange (M), ledamot, Byggnadsnämnden
# Johannes Hulter (S), ersättare, Framtiden

Stora Bostadsdagen Göteborg är ett heldagsseminarium om bostadsmarknaden och marknaden för bostadsfastigheter med fokus på Göteborgsregionen. Du ser programmet för dagen här och du anmäler dig här, senast nu på fredag.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Stora Bostadsdagen Göteborg 2024

Var: Clarion Hotel Draken, Göteborg

När: 16 maj, 09.00 – 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15, samt branschmingel ca. 16 – 17).

Pris: 5995 kronor exkl. moms


Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:
Eddie Ekberg
0736-57 43 16
eddie.ekberg@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-70 78 24
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Arrangörer:Film från tidigare event:

Mer från Fastighetssverige