Image

Alecta köper mark för 600 miljoner kronor

TRANSAKTIONER Alecta, som äger World Trade Center, friköper nu fastigheten Terminalen 1 från Jernhusen för 600 miljoner kronor. Jernhusen behåller dock Cityterminalen som en tredimensionell fastighet.
Publicerad den 22 Oktober 2009

Anledningen till försäljningen är att Alecta redan idag kontrollerar merparten av fastigheten genom en tomträtt. Jernhusen kan som markägare inte utveckla kontorsfastigheten.

Jernhusen behåller Cityterminalen för att fortsätta att utveckla verksamheten och integrera den med Centralstation Stockholm och därmed samla flera kollektivtrafikslag i samma område. Centralstationsområdet får nu möjlighet att utvecklas till ett attraktivt område i stadsdelen Västra City. En potentiell överdäckning av spåren kommer att göra det möjligt att genomföra flera egna projekt i området.

- Detta är en bra lösning som möjliggör att vi kan ha en helhetssyn på utvecklingen av framtidens Centralstation Stockholm. Genom försäljningen frigör vi kapital som kommer att användas till utvecklingen av hela centralstationsområdet i Västra City. Jernhusen bidrar på så sätt till ett ökat resande med kollektivtrafiken och därmed bättre miljö, säger Jernhusens vd Per Berggren.

Savills har varit finansiell rådgivare och Thörngren Magnell har varit juridisk rådgivare till Jernhusen i försäljningsprocessen. Catella har varit Alectas rådgivare i förvärvsprocessen.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter miljardförvärvet – här vill Revelop växa med nya fonden

Bolag Revelop gör sina första förvärv med nya fonden Revelop VI. Efter miljardaffären berättar Revelops vd Thomas Sipos vad man letar efter för fastigheter, på vilka marknader man vill investera, det gynnsamma marknadsläget och om det internationella intresset för fonden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige