Image

Akelius ska köpa för tre miljarder i Tyskland

Transaktioner Akelius Fastigheter har nu tagit ett beslut och budgeterat drygt tre miljarder kronor för att köpa hyresbostäder i Tyskland. Det innebär att man utökar portföljen med ytterligare cirka 3 500 lägenheter.
Publicerad den 11 Mars 2011

Akelius Fastigheter har påbörjat köpen enligt beslutet att investera drygt tre miljarder kronor i Tyskland. Med tillträde nu i mars köpte bolaget ett bestånd i Berlin i området Prenslauer Berg med 323 lägenheter.

Akelius Fastigheter består av cirka 50 anställda fördelade på fyra kontor. Hittills äger bolaget totallt 9 900 lägenheter i Tyskland. Huvudorterna är Berlin, Hamburg, Düsseldorf, Frankfurt, Köln och München.

En av anledningarna till att Akelius Fastigheter investerar i Tyskland i stället för i Sverige är att man anser att hyresregleringen fungerar bättre där.
- Den fungerar betydligt bättre än i Sverige. Vi kan knappast höja hyran för befintliga hyresgäster, men vi kan modernisera lediga lägenheter och få betalt för högre standard till skillnad mot i Sverige. Därmed utvecklas hyresrätten i Tyskland. Vi har inte en Hyresgästförening som dels trakasserar dels vill hålla kvar linoleumstandard i ett miljonprogram, om jag inte vill arbeta ideellt, säger Roger Akelius.

Är den här investeringen utanför Sverige en markering mot Hyresgästföreningen som polisanmälde er för att välja ut hyreskunder från era sparare?
- Nej, visserligen blev jag förvånad att Hyresgästföreningen trakasserar ett seriöst bostadbolag för att selektera de bästa hyresgästerna. Hyresgästföreningen är väl medveten om att Akelius inte har gjort fel, så agerandet var på extremt låg nivå, ren mobbning faktiskt. Denna gång finns dock inget samband i vårt beslut att öka utanför Sverige.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige