Image

Akademiska Hus säljer Svettishuset

TRANSAKTIONER Akademiska Hus säljer Svettishuset i Uppsala till Sh bygg. - Vi har varit intresserade av Svettishuset länge. Det är en fantastiskt fin gammal byggnad som betytt mycket för Uppsalaborna under många år, säger Lena Svensson, Sh bygg.
Publicerad den 16 Juni 2008

Studenthälsan som i dag driver verksamhet i huset blir kvar åtminstone 2009 ut. För att till våren 2010 flytta sin verksamhet till en ny motionsanläggning då i kvarteret Blåsenhus.

Sh bygg har ännu inte beslutat exakt vad fastigheten ska användas till i framtiden .
- Vi vill utveckla fastigheten och fortsätta låta den vara tillgänglig för Uppsalaborna på ett eller annat sätt, fortsätter Lena Svensson. Man kan tänka sig både kulturell och kommersiell verksamhet, det är något vi ska utreda nu. Men det ska vara liv och rörelse, ett levande hus och en viktig del av Uppsalas stadsbild.

- Det har varit ett stort intresse för fastigheten i samband med försäljningen säger Hans Antonsson, regiondirektör på Akademiska Hus Uppsala. När nu universitetet lämnar Svettis finns det inga skäl för Akademiska Hus att fortsätta äga byggnaden. Nu överlåter vi till en annan fastighetsägare att utveckla fastigheten för annan användning. Sh bygg är ett lokalt företag med stor kunskap om historiska byggnader och starkt intresse för Uppsalas utveckling.

Svettis stod färdigt 1910 och är ritad av arkitekten Ture Stenberg i tidstypisk jugendstil. Byggnaden var på sin tid en av Sveriges modernaste gymnastik- och idrottshus. Sedan 1995 är Svettishuset byggnadsminne enligt kulturminneslagen och får inte rivas eller flyttas och det finns restriktioner för ombyggnad.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige