Image

\″Avskaffa skatten på kommersiella fastigheter\″

POLITIK Mitt i efterdyningarna av finanskrisen genomför nu Skatteverket en ny fastighetstaxering av kommersiella lokaler (kontor, butiker, hotell och restauranger) i hela landet. Taxeringen kommer att leda till stora skattehöjningar för Stockholms näringsliv.
Publicerad den 26 November 2009

- Det är dags att regering och riksdag avskaffar fastighetsskatten på kommersiella fastigheter. Den är orättvis och precis som med den gamla fastighetsskatten på småhus görs den genom en massvärdering som ofta slår fel. Om det inte är möjligt att avskaffa fastighetsskatten ur ett statsfinansiellt perspektiv föreslår vi att den ersätts med en kommunal fastighetsavgift. Det skulle ge Sveriges kommuner goda incitament att attrahera företag och verka för näringslivsfrämjande satsningar.

Det säger Peter Egardt, vd på Stockholms Handelskammare, med anledning av att Handelskammaren presenterat en analys av fastighetsskatten på kommersiella fastigheter.

- Den här straffskatten som baseras på orealiserade värdestegringar kommer att få kännbara konsekvenser för Stockholmsområdets företagare. Det gäller både dem som hyr sin lokal och de som äger sin fastighet. Beräkningar visar att fastighetsskatten i länet kommer att öka med 30-40 procent under 2010 och ännu mer i attraktiva områden. Detta i ett läge när lönsamheten viker och företag går på knäna på grund av lågkonjunkturen. Stockholms län står för 60 procent av den totala beskattningen på lokaler, vilket är en orättfärdigt hög andel, säger Handelskammarens analytiker Sofia Linder.

Fakta om Handelskammarens analys av den pågående fastighetstaxeringen:

* Företagare i Stockholms län betalar mer än hälften av den statliga fastighetsskatten på kommersiella fastigheter. Länets andel av skatteuttaget från lokaler uppgår till nära 60 procent.

* Fastighetsskatten per kvadratmeter är i dag dubbelt så hög i Stockholms län i jämförelse med övriga landet.

* Trots en svag konjunktur och kreditåtstramning på den finansiella marknaden, som slagit hårt mot den kommersiella fastighetsmarknaden, förutser Skatteverket en generell höjning av taxeringsvärdena med 20 procent jämfört med taxeringen 2007. I storstadsområden väntas höjningarna bli än större. I Stockholms län torde det innebära ökade taxeringsvärden med 30-40 procent och än högre i attraktiva lägen.

* Det höga skatteuttaget slår hårt mot länets företag som redan brottas med ett högre kostnadsläge jämfört med övriga Sverige. Den pågående fastighetstaxeringen leder till högre taxeringsvärden och i slutändan procentuellt lika stora höjningar av fastighetsskatten.

* Ett avskaffande av fastighetsskatten skulle öka förutsägbarheten när det gäller utvecklingen av företagens hyres- och lokalkostnader och bidra till att stärka företagens konkurrenskraft. En utformning med en kommunal avgift skulle stärka incitamenten för Sveriges kommuner att verka för näringslivsfrämjande satsningar och stödja tillkomsten av nya arbetsplatser, vilket skulle gagna hela landets ekonomiska utveckling.




Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige