Image
Wallenstam köper Freden Större 11 i Sundbyberg.
Wallenstam köper Freden Större 11 i Sundbyberg. Bild: JLL

Wallenstam köper för en halv miljard i Sundbyberg

Transaktioner Wallenstam köper 37 000 kvadratmeter lokaler och ett stort bostadsprojekt av Profi i Sundbyberg för 493,5 miljoner kronor.
Publicerad den 23 Mars 2015
Snart kan byggnationen av 600-800 lägenheter inledas. Bild: Tengbom
Snart kan byggnationen av 600-800 lägenheter inledas.

Wallenstam har köpt fastigheten Sundbyberg Freden Större 11. Affären omfattar ett utvecklingsprojekt i Hallonbergen/Ör, centralt i Sundbyberg, med byggrätter för möjlig nyproduktion av 600-800 lägenheter, samt befintliga byggnader om cirka 37 000 kvadratmeter kontor, lager och handel.

Ny detaljplan har passerat granskning och förbereds nu för antagande.

Wallenstam tillträder 31 mars.

– Genom förvärvet får vi möjlighet att ytterligare bidra till stadsutvecklingen i Sundbyberg, vi kommer att kunna ta ett helhetsgrepp om området och utveckla en helt ny stadsdel med blandade upplåtelseformer. Våra tidigare erfarenheter av att driva utvecklingsprojektprojekt i kommunen är mycket goda, där nu utvecklingen av Tuletornen och Tuletorget börjar närma sig färdigställande. Därför känns det väldigt roligt att nu få möjligheten att ta sig an nästa stora stadsutvecklingsprojekt i Sundbyberg, säger Wallenstams vd Hans Wallenstam.

Profi Fastigheter förvärvade fastigheten 2010. Under innehavstiden har flera stora uthyrningar samt betydande investeringar gjorts i fastigheten.

- Detta är ett utmärkt exempel på hur Profi bedriver aktiv förvaltning och utveckling. Fastigheten förvärvades i ett svårt marknadsläge och med stora vakanser, men vi har under vår innehavstid kraftigt ökat driftsnettot. Vi såg tidigt utvecklingspotentialen för fastigheten och möjligheterna att skapa ett attraktivt stadsdelsprojekt. säger Thomas Sipos, vice vd i Profi Fastigheter.

Av de befintliga byggnaderna som ingår i förvärvet utgörs cirka 64 procent av kontorsarea och resten av framför allt butik och lager.

I en kommentar säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S);
- Profi har varit en aktiv och viktig part i stadens arbete med att utveckla och förnya Hallonbergen. Hallonbergen är stadens geografiska mitt och de kommande åren kommer området verkligen att utvecklas med flera tusen nya bostäder, arbetsplatser och mötesplatser. Efter flera års planerande i tät samverkan ser vi nu fram emot en snar byggstart.

Området gränsar till de expansiva områdena Stora Ursvik och Järva staden, även den nya stadsdelen Arenastaden ligger i närområdet. Till Stockholms central tar det cirka 13 minuter med tunnelbana och inom gångavstånd finns ett stort antal idrottsanläggningar och flera populära grönområden som exempelsvis Lötsjön och Råstasjön.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hjärnan i fokus när AMF "labbar" framtidens kontor

Bygg/Arkitektur Med hjärnan i fokus. Så kan man kanske sammanfatta hur AMF Fastigheter tillsammans med Merry Monday tagit sig an det nya huvudkontoret. I hjärtat av Mood-huset så kommer kollegorna med start måndag välkomnas in i tre av årets årstider. Fastighetssverige var där för att få ta del av de tankar som format det framtidsspanande kontorslandskapet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige