Image
Till vänster syns en tidig visionsskiss över Wallenstams planerade nybyggnation i Årstaberg. Till höger Magdalena Andersson, partiordförande Socialdemokraterna, och Hans Wallenstam, vd för Wallenstam, när de invigde byggnationen under fredagen.

Wallenstam byggstartar 400 lägenheter i Årstaberg

Bygg/Arkitektur Under fredagen invigde Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Hans Wallenstam, vd för Wallenstam, byggnationen för drygt 400 nya lägenheter i Årstaberg.


Hans Wallenstam, vd Wallenstam.

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga.
– När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.


Hans Wallenstam.

Ökat förvaltningsresultat för Wallenstam

Bolag Wallenstams delårsrapport visar på ett förvaltningsresultat som ökat med 1,9 procent i första kvartalet 2024, jämfört med samma period året innan. Även de totala intäkterna ökade under perioden.


Hans Wallenstam, vd.

Wallenstam minskar förvaltningsresultatet och sänker utdelningen

Bolag Wallenstam redovisar ett lägre förvaltningsresultat under fjärde kvartalet, jämfört med samma period året innan. Styrelsen föreslår sänkt utdelning.


Anna Graaf, Björn Siesjö, Christina Kämpe, Hans Wallenstam, Magnus Månsson och Åsa Henninge gjorde framåtblickande spaningar om Göteborg 2050 när Fastighetssverige arrangerade Lokalmarknadsdagen i Göteborg torsdagen den 18 januari.

Sex branschprofiler om Göteborg 2050: "Heden-frågan är i stå även då"

Bygg/Arkitektur Fastighetssverige lyfter blicken och kollar i spåkulan med sex stycken branschprofiler om hur de tror att Göteborg ser ut om ett kvarts sekel. Läs bland annat hur Hans Wallenstam, Christina Kämpe, Björn Siesjö och Magnus Månsson ser på stadens storlek, arkitekturen, den ständiga Heden-frågan och vilket inflytande AI kan komma att få i stadsbilden och hur vi lever våra liv 2050.


Hans Wallenstam.

Hans Wallenstam utesluter inte byggstarter: "Meddelar när vi startar"

Bolag Kvartal nummer tre år 2023 har för Wallenstams del inte innehållit så mycket aktivitet. Bolaget har inte startat några nya lägenheter under tredje kvartalet. Däremot har man färdigställt 75 lägenheter och har 1 163 i produktion just nu. Men Hans Wallenstam utesluter inte nyproduktion innan årets slut.
– Ett tag skenade byggkostnaderna, nu är prisbilden bättre.


Skärmavbild 2023-10-20 kl. 08.30.04

Ökade hyresintäkter för Wallenstam

Bolag Wallenstams hyresintäkter för fastigheter uppgick till 697 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2023. Förvaltningsresultatet sjönk från 343 miljoner kronor till 297, vilket är en minskning med 13,4 procent mot föregående år.
– Långsiktighet och lågt risktagande kännetecknar Wallenstam och det ser jag att vi verkligen har nytta av nu i ett sämre omvärldsklimat. Vi har rustat oss väl, finansiellt och organisatoriskt såväl som gällande sammansättningen av vårt fastighetsbestånd, skriver vd Hans Wallenstam i rapporten.


Vd:arna Jörgen Eriksson för Catena, Erik Selin på Balder och Hans Wallenstam för Wallenstam.

Bolagsanalysen: "Ibland är man poppis – ibland inte"

Bolag Under Kapitalmarknadsdagarna i Båstad som hölls tidigare i juli bjöds det på aktieanalytikernas syn på några av fastighetsbranschens största bolag. Där listades de olika bolagens styrkor och utmaningar, samtidigt som bolagens vd:ar fick ge svar på tal. Fastighetssverige har sammanställt hur analyserna löd. Igår kunde ni läsa om Diös, Platzer och Wihlborgs och idag bjuds det på Balder, Catena och Wallenstam.


Hans Wallenstam.

Lägre förvaltningsresultat för Wallenstam

Bolag Fastighetsbolaget Wallenstam levererar ett förvaltningsresultat på 267 miljoner kronor för det andra kvartalet 2023, vilket är 4 procent lägre än det förväntade resultatet som låg på 279 miljoner kronor enligt en sammanställning gjord av Infront. Hyresintäkterna har dock stigit för bolaget.
– Jag känner mig både nöjd och trygg med Wallenstams finansiella situation, skriver Hans Wallenstam i vd-ordet till rapporten.


Hans Wallenstam, vd för bolaget som bär hans efternamn.

"Det är pyspunka i systemet och det har inte pyst klart än"

Bolag Inga påbörjade projekt under Q1 och en oro för konkurser i byggbranschen. Men vd Hans Wallenstam är trots det lugnet personifierad.
– Vi vill gärna börja bygga. Vi måste bara känna oss säkra.


Hans Wallenstam.

"Efter vinter kommer vår" spår Hans Wallenstam i kvartalsrapporten

Bolag Wallenstam gick något sämre än förhandstipsen från diverse analytiker låtit gälla, men håller på det stora hela en jämn nivå. Hans Wallenstam, vd, sammanfattar det hela med orden:
– Wallenstam står starkt även i denna kris, med stark balansräkning, goda finansieringsmöjligheter och väldigt bra fastigheter.


Hans Wallenstam vill se förra årets resultat i ljuset av ett kraftigt minskat fastighetsvärde.

Wallenstam: "Det är dur och moll i en bergochdalbana"

Ekonomi/Finansiering Wallenstams höjda direktavkastningskrav under 2022 är en konsekvens av en osäker och avvaktande fastighetsmarknad samt högre räntekostnader skriver bolaget i sin bokslutskommuniké. Till Fastighetssverige säger vd:n Hans Wallenstam att det är svårigheterna i att värdera fastighetsbeståndet som ska stå i kontrast till att de trots allt levererar ett resultat efter skatt som uppgår till 1,1 miljarder kronor.


Hans Wallenstam.

Wallenstam höjer hyran mer i Göteborg än i Stockholm

Bostäder Wallenstam och Hyresgästföreningen Region Västra Sverige har enats om en hyresöverenskommelse för Göteborg. Hyresgästerna får tackla en högre hyresökning än i huvudstaden.


Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

Hans Wallenstam blir inte sentimental av fastigheter

Sverige Under torsdagen gästade Hans Wallenstam, vd för familjeägda Wallenstam, Fastighetssveriges event Lokalmarknadsdagen Göteborg. Han klev på rollen som vd samma år som 90-talets fastighetskris briserade. Vår reporter frågade bland annat vilken byggnad som är Hans Wallenstams favorit och vilket som egentligen är det sämsta läget.


Wallenstam överens om 3,8 procents hyreshöjning

Bostäder Wallenstam och Hyresgästföreningen i Stockholm har enats om en hyresöverenskommelse för 2023.


Lokalmarknadsdagen
Hans Wallenstam intervjuas på nästa upplaga av Lokalmarknadsdagen. Ämnet är risken för en ny fastighetskrasch.

Lokalmarknadsdagen: Wallenstam i intervju om risken för ny krasch

Lokalmarknadsdagen Den 19 januari samlas Göteborgsbranschen på Elite Park Avenue Hotel och klassiska Lokalmarknadsdagen. Under dagen får vi, bland mycket annat, lyssna till en intervju med Hans Wallenstam om hur han ser på läget i dag, jämfört med tidigare krascher och vilka risker han ser nu.
Säkra din plats i dag!


Hans Wallenstam.

"Oerhörd utmaning väntar Wallenstam"

Bolag I fredags presenterade Wallenstam sin nya affärsplan. 25 miljarder i ökad substans, ja det kommer bli en utmaning enligt vd Hans Wallenstam som nu berättar mer om varför den nya affärsplanen tagits fram.


Hans Wallenstam.

Wallenstams nya affärsplan

Bolag Wallenstams styrelse har fattat beslut om ny affärsplan som startar 1 januari 2023, med mål att uppnå ett substansvärde om 100 kr/aktie. Wallenstam har också fått sina nya klimatmål validerade av Science Based Targets Initiative. Då Science Based Targets sträcker sig till och med 2030 har styrelsen valt att koppla hela affärsplanen till samma period.


Hans Wallenstam.

Hans Wallenstam: "Skönt att ha en så god grund att stå på"

Ekonomi/Finansiering Fastighetsbolaget Wallenstams hyresintäkter för fastigheter uppgick till 626 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2022. Analytikerna i Infronts sammanställning av sex analytikers estimat hade väntat 627 miljoner kronor. Driftöverskottet blev 498 miljoner kronor mot förväntade 496 miljoner kronor, medan förvaltningsresultatet landade på 343 jämfört med förhandstipset på 343 miljoner kronor.


Wallenstams vd Hans Wallenstam och K-Fastigheters vd Jacob Karlsson.

Inför valet: Viktigaste frågorna för Wallenstam och K-Fastigheter

Bolag Inför valdagen tar Fastighetssverige tempen på branschens syn på politiken, dess påverkan på fastighetssektorn och de viktigaste frågorna för framtiden. Med bara en dag kvar till valdagen avslutas artikelserien med Wallenstams vd Hans Wallenstam och K-Fastigheters vd Jacob Karlsson.