Image
Forsåker ligger öster om Mölndals stadskärna, i det historiska pappersbruksområdet.

Gigantisk detaljplan får grönt ljus i Mölndal

Bostäder I det historiska området Kvarnbyn i Mölndal har den första detaljplanen för 1 900 bostäder och 60 000 kvadratmeter till slut klubbats av kommunfullmäktige. Utvecklingen av området kommer ledas av det kommunala bolaget Mölndala, men flera stora fastighetsbolag finns med på listan av de som kommer sätta spaden i marken framöver.


Rebecca L Thorell, kommunikationschef på Vasakronan och Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam.

Hyreskartläggningen: "Vi märker av något ökade vakanser"

Uthyrning Idag fortsätter Fastighetssveriges kartläggning av branschbolagens uthyrnings- och vakansläge och turen har kommit till bjässarna Vasakronan och Wallenstam. Läs hur de bland annat ser på sitt uthyrningsläge, hyresgästernas situation och hyresavtalens framtid.


En av butikslokalerna som nu släckt lampan i väntan på nästa hyresgäst.

Butiksvakanserna rullar i CBD hos Wallenstam – kundchefen inte orolig

Uthyrning Inom Vallgraven, en del av Göteborgs CBD, märks det av att det är rörelse på hyresgästerna. Ett av bolagen med ett stort fastighetsbestånd i området är Wallenstam, som har inte mindre än sju lokaler i attraktiva lägen som nu av olika anledningar letar efter nya hyresgäster. Anders Forsling, kommersiell kundchef på Wallenstam, säger till Fastighetssverige att de inte är oroliga för dessa vakanser, men att de är ödmjuka inför att detaljhandeln har det svårt nu.


Illustration av det tilltänkta nya polishuset.

Göteborgs nya polishus på väg mot grönt ljus

Göteborg Igår skulle detaljplanen för bland annat ett nytt polishus mitt emellan nya och gamla Ullevi i Göteborg fått grönt ljus, men försenades av en bordläggning. Hur resultatet hade sett ut i kommunstyrelsen återstår att se, men allt tyder att detaljplanen snart kommer gå igenom. Fastighetssverige har tittat närmare på detaljplanen där både Wallenstam och Vasakronan har ett finger med i spelet.


Hans Wallenstam, vd för bolaget som bär hans efternamn.

"Det är pyspunka i systemet och det har inte pyst klart än"

Bolag Inga påbörjade projekt under Q1 och en oro för konkurser i byggbranschen. Men vd Hans Wallenstam är trots det lugnet personifierad.
– Vi vill gärna börja bygga. Vi måste bara känna oss säkra.


Inom det markerade området i Hjorthagen har Wallenstam och Primula fått varsin markanvisning för byggnation av hyresrätter.

Wallenstam får markanvisning i Hjorthagen

Bygg/Arkitektur En av två aktörer som tillsammans ska tillföra över 200 hyresrätter i Norra Djurgårdsstaden. Fastighetssverige berättar mer.


Hans Wallenstam.

"Efter vinter kommer vår" spår Hans Wallenstam i kvartalsrapporten

Bolag Wallenstam gick något sämre än förhandstipsen från diverse analytiker låtit gälla, men håller på det stora hela en jämn nivå. Hans Wallenstam, vd, sammanfattar det hela med orden:
– Wallenstam står starkt även i denna kris, med stark balansräkning, goda finansieringsmöjligheter och väldigt bra fastigheter.


Monki stänger sitt kontor i centrala Göteborg som man hyr av Wallenstam. Butiken på Kungsgatan kommer dock att vara kvar.

Klädkedjan lämnar stor central lokal hos Wallenstam

Uthyrning H&M-märket Monki stänger sitt Göteborgskontor som de har i en centralt belägen Wallenstam-fastighet. Så stor blir vakansen för Wallenstam.


Till vänster syns planområdet från öster med byggnad över Götatunneln. Till höger syns en illustration som visar kvarteren i flygvy sett från nordöst.

Milljardnota för överdäckningen av Götaleden – så ska staden finansiera projektet

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för den omfattande överdäckningen av Götaleden i centrala Göteborg står nära antagande i stadsbyggnadsnämnden. Projektet kommer att kosta en bra bit över miljarden att förverkliga. Fastighetssverige berättar mer om detaljerna i utvecklingen och stadens finansieringsplan.


Så beredda är fastighetsbolagen om elen försvinner.

Så förberedda är fastighetsbolagen – om elen försvinner

Energi/miljö I en nära framtid och osäker nutid har fastighetsbolagen och myndigheterna börjat förbereda oss boende på att korta och tillfälliga strömavbrott kan bli en vanligare del av vår vardag. Men hur beredda är fastighetsbolagen själva, egentligen? Fastighetssverige har gjort en rundringning till några av dem och ställt frågan för att se om detta är något de tänker på.


I samma byggnad som Milk & Honey tar Onemotion plats.

Croisette förmedlar åt Onemotion på Vallgatan i Göteborg

Uthyrning Croisette Real Estate Partner har varit rådgivare i uthyrningen av Vallgatan 25 i centrala Göteborg. Lokalen om 117 kvadratmeter kommer att nyttjas som kontor till hyresgästen Onemotion IMC som flyttar in 1 september 2023.


Valentinas och Kallebäcks Livs blir de första kommersiella hyresgästerna i bostadskvarteren i Kallebäcks terrasser.

Wallenstam tecknar nya hyresavtal i Kallebäcks terrasser

Uthyrning Wallenstam tecknar hyresavtal med den franska restaurangen Valentinas och en mindre kvartersbutik. Både två blir framöver hyresgäster i Kallebäcks terrasser i Göteborg.


Wallenstam färdigställde 122 lägenheter i första kvartalet – inga byggstarter

Bolag Wallenstam har under första kvartalet 2023 färdigställt 122 hyreslägenheter i två projekt i Göteborg.


Mölnlycke fabriker.

Hantverksbageri öppnar i Mölnlycke Fabriker

Uthyrning I höst kommer ett tillskott till Mölnlycke Fabriker för alla som gillar surdegsbröd och fina bakverk. Då öppnas ett nytt bageri med butik och servering i området. Det är Stenugnsbageriet i Landvetter som växer och öppnar ytterligare en enhet på 1 000 nyrenoverade kvadratmeter.


Så värdefulla är de noterade fastighetsbolagen just nu.

Så värdefulla är bolagen på börsen

Ekonomi/Finansiering Ett stormigt hav med toppar och dalar, så kan börsen beskrivas just nu. Fastighetssverige har tittat på hur värdefulla fastighetsbolagen är på börsen för tillfället.


Norrøna öppnar hos Wallenstam.

Norrøna öppnar butik på Kungsgatan i Göteborg

Uthyrning I oktober öppnar det populära friluftsvarumärket Norrøna en ny butik i Wallenstams lokaler på Kungsgatan 42-44 i Göteborg. Lokalen som nu byggs om för den nya butiken får en helt ny entré mot Kungsgatan.


Bonnier Fastigheter köper av Wallenstam i Uppsala.

Bonnier Fastigheter köper av Wallenstam i Uppsala

Transaktioner Bonnier Fastigheter fortsätter sin tillväxtresa och gör ännu ett förvärv när man köper en kommersiell fastighet i toppläge i centrala Uppsala av Wallenstam.


Hans Wallenstam vill se förra årets resultat i ljuset av ett kraftigt minskat fastighetsvärde.

Wallenstam: "Det är dur och moll i en bergochdalbana"

Ekonomi/Finansiering Wallenstams höjda direktavkastningskrav under 2022 är en konsekvens av en osäker och avvaktande fastighetsmarknad samt högre räntekostnader skriver bolaget i sin bokslutskommuniké. Till Fastighetssverige säger vd:n Hans Wallenstam att det är svårigheterna i att värdera fastighetsbeståndet som ska stå i kontrast till att de trots allt levererar ett resultat efter skatt som uppgår till 1,1 miljarder kronor.


Wallenstam noterar ett fortsatt starkt tryck på kontorslokaler i attraktiva innerstadslägen.

Wallenstam lokalanpassar 15 000 kvadratmeter

Uthyrning Vasagatan, Kungsportsavenyen och Kyrkogatan i centrala Göteborg är några av Wallenstams populära kontorsadresser som snart får nya hyresgäster.


Hans Wallenstam.

Wallenstam höjer hyran mer i Göteborg än i Stockholm

Bostäder Wallenstam och Hyresgästföreningen Region Västra Sverige har enats om en hyresöverenskommelse för Göteborg. Hyresgästerna får tackla en högre hyresökning än i huvudstaden.