Image
Hans Wallenstam.
Hans Wallenstam. Bild: Wallenstam

Wallenstam höjer hyran mer i Göteborg än i Stockholm

Bostäder Wallenstam och Hyresgästföreningen Region Västra Sverige har enats om en hyresöverenskommelse för Göteborg. Hyresgästerna får tackla en högre hyresökning än i huvudstaden.
Publicerad den 27 Januari 2023

– Vi har mot bakgrund av den extremt oroliga tid som råder i samhället nu beslutat oss för att göra denna överenskommelse. Höjningen täcker inte alla kostnadsökningar, men vi har valt att ändå komma överens på denna nivå för att hyresgästerna ska få ett besked om sin kommande hyra och inte riskera retroaktiv hyra, säger vd Hans Wallenstam.

Denna överenskommelse ligger utanför den så kallade Trepartsöverenskommelsen mellan Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta. Vi är dock fortfarande del av denna Trepartsöverenskommelse, som strävar efter en gemensam syn på faktorer som ligger till grund för framtida hyresförhandlingar.

–Tack vare vår finansiella stabilitet har vi gett oss möjligheten att se årets kostnadsökningar på några års sikt. Vi alla hoppas att den höga inflationen är övergående, säger vd Hans Wallenstam.

Hyresöverenskommelsen avser cirka 2 800 lägenheter i Göteborgs kommun och innebär hyreshöjningar för nyproduktion med presumtionshyra upp till 2,5 procent och för övriga upp till 4,5 procent från 1 februari 2023.

I december landade man dock i en hyresöverenskommelsen i Stockholmsregionen och innebär hyreshöjningar för nyproduktion med presumtionshyra upp till 2,6 procent och för övriga upp till 3,8 procent från 1 januari 2023. Utöver det tillkommer en månadsavgift på 110 kronor som är ett inflationstillägg för att kompensera för en del av kostnadsökningarna.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Roger Akelius: "Leiv behövs hos SBB"

Bolag För Fastighetssverige kommenterar Akelius grundare Roger Akelius fredagens stora bomb i fastighetsbranschen – att Ilija Batljan avgår som vd för SBB och ersätts av Akelius CFO Leiv Synnes.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige