Image
Mall of Scandinavia.
Mall of Scandinavia. Bild: Benoy.

Sveriges första Breeam Excellent-märkta köpcentrum

Energi/miljö Mall of Scandinavia har certifierats enligt den globala miljö- och hållbarhetsstandarden Breeam med betyget Excellent i Designfasen.
Publicerad den 20 Maj 2014

Det är första gången ett svenskt köpcentrumprojekt erhåller Excellent-nivå och Mall of Scandinavia som öppnar sina portar hösten 2015 blir därmed ett av ytterst få köpcentrumprojekt i Europa med en så hög certifiering. Certifieringen är också en viktig milstolpe i det omfattande hållbarhetsarbete som Unibail-Rodamco har satt upp för Mall of Scandinavia.

Unibail-Rodamco som äger och utvecklar det omtalade Mall of Scandinavia, har höga hållbarhetsmål för sina befintliga köpcentrum och kontor runt om i Europa och har lika höga ambitioner för sina utvecklingsprojekt och nybyggnationer, där just Mall of Scandinavia i Arenastaden i Solna är ett av de mest uppmärksammade.

- Vi har hela vägen från projekteringsstadiet haft som tydligt mål att Mall of Scandinavia ska sätta en ny standard för köpcentrum i Sverige och Norden, inte bara med sitt utbud, sin atmosfär och som upplevelse utan också som förebild för hållbarhetsprojekt i Europa. Vi visar att det går att kombinera en shoppingupplevelse i absolut världsklass med en minimal klimatpåverkan från utveckling och byggnation av köpcentrum. Nu har vi fått bekräftelse på att vi har lyckats i designfasen, säger Per Ronnevik, Director of Development på Unibail Rodamco, Nordic.

Mall of Scandinavia kommer att vara Skandinaviens största och mest spektakulära köpcentrum när man öppnar hösten 2015. Med sina cirka 100 000 kvadratmeter butiksyta och närmare 340 000 kvadratmeter total golvyta är det också ett av de största och mest imponerande byggprojekten i Skandinavien. Att minimera miljö- och klimatpåverkan har varit ett av projektets prioriterade mål genom hela processen från design och projektering till produktion. Ambitionen för Mall of Scandinavia är naturligtvis också att fastställa nivån Excellent genom certifiering även av den färdiga byggnaden.

- För att kunna uppnå våra högt satta mål har vi utarbetat en särskild hållbarhetsstrategi för Mall of Scandinavia. Den omfattar allt från gröna hyresavtal med våra hyresgäster till gröna byggkontrakt med våra entreprenörer. Arbetet inom Breeam för att uppnå Excellent innebär att säkerställa hållbara lösningar inom flera olika områden för att minska miljöpåverkan på vår omgivning. Detta innebär exempelvis att göra termodynamiska simuleringar för byggnaden redan i projekteringsfasen, ansluta byggnaden till fjärrvärme och fjärrkyla med en optimerad energiförbrukning, säkra goda möjligheter till kollektivtrafik, minska vattenförbrukningen, minimera utsläppen och välja miljövänliga material. Allt detta utan att kompromissa på kvaliteten eller upplevelsen för våra besökare och hyresgäster, säger Per Ronnevik på Unibail-Rodamco.

Mall of Scandinavia

• 250 butiker & restauranger
• 100 000 kvadratmeter shopping
• Multiplexbiograf
• Unikt service & restaurangutbud
• Skandinaviens största köpcentrum
• 4 000 parkeringsplatser
• 7 minuter från Stockholm C

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige