Image
P-G Persson, vd för Platzer.
P-G Persson, vd för Platzer. Bild: Platzer.

Starkt resultat och sänkta kostnader för Platzer

Bolag Platzer redovisar ett starkt resultat för 2020 där hyresintäkterna ökade till 1 142 miljoner kronor (1 124) och förvaltningsresultatet ökade till 680 miljoner kronor (611). Dock minskade resultatet under perioden till 1 374 miljoner kronor (1 476).
Publicerad den 29 Januari 2021

  • Hyresintäkterna ökade till 1 142 mkr (1 124)

  • Förvaltningsresultatet ökade till 680 mkr (611)

  • Periodens resultat minskade till 1 374 mkr (1 476)

  • Fastighetsvärdet ökade till 22 575 mkr (20 479)

  • Resultatet per aktie minskade till 11,40 kr (12,19)

  • Positivt avslut på avvaktande hyresmarknad

  • Platzers aktie klassificerad grön

  • Styrelsen föreslår en utdelning om 2,10 kr per aktie (2,00), att utbetalas vid två tillfällen om vardera 1,05 kr


  • EFTER PERIODENS UTGÅNG
    Mark- och miljödomstolen avslår överklaganden i Södra Änggården

    P-G Persson, vd på Platzer, kommenterar:
    – Efter en bra start präglades 2020 naturligtvis av coronapandemin. Med vårt beslut att inte söka statliga stöd, samtidigt som vi alltid vill leverera bra resultat till ägarna, blev det viktigt att möta de minskade hyresintäkterna med lika stora kostnadsbesparingar inom vår fastighetsdrift. När vi summerar året ser vi att vi till och med lyckades sänka kostnaderna med mer än intäktstappet, vilket starkt bidrar till ett ökat driftsöverskott. Totalt ökade driftsöverskottet med fyra procent från 837 miljoner kronor till 868 miljoner kronor och för jämförbart bestånd med hela sex procent.

    – Efter ett första halvår med svagt positiv nettouthyrning kom konsekvenserna av pandemin ikapp oss under tredje kvartalet då vår kedja av 16 kvartal med positiv nettouthyrning bröts. Redan i fjärde kvartalet var vi dock tillbaka på positiva tal. För helåret innebar dock utvecklingen att vi för första gången sedan noteringen 2013 hade negativ nettouthyrning.

    – Efter periodens utgång fick vi och Göteborgs Stad en positiv nyhet då mark- och miljödomstolen avslog samtliga överklaganden av detaljplanen för Södra Änggården, som antogs i kommunfullmäktige i april 2020. Det innebär att detaljplanen vinner laga kraft om den inte överklagas vidare till mark- och miljööverdomstolen som är högsta instans.

    - Andreas Lithander
    andreas@fastighetssverige.se

    Ämnen

    Senast från Fastighetssverige Plus

    Tandläkaren tar amerikanska burgarkedjan till Sverige: "Fastighetsägare kommer kräva att vi kommer"

    Handel Den hajpade amerikanska hamburgerkedjan Five Guys kommer till Sverige i höst – och det gör den med hjälp av en svensk tandläkare. Noel Abdayem är serieentreprenören som står bakom NCPA Capital som har fått masterfranchise-rättigheterna för hamburgerkedjan – målet är minst 20 restauranger på fem år varav hälften i Sverige. För Fastighetssverige berättar han om varför han ger sig in i restaurangbranschen, hans långa kärlek till den amerikanska kedjan och risken han tar i att etablera ännu en hamburgerkedja på en redan överhettad marknad.

    Läs mer

    Mer om Fastighetssverige Plus


    Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
    Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

    Mer från Fastighetssverige