Image

Skanska bygger om ”Bananhuset” i Sundbyberg

Bygg/Arkitektur Skanska har fått i uppdrag att renovera och bygga om ”Bananhuset” i Sundbyberg. Uppdragsgivare är kommunägda Förvaltaren i Sundbyberg. Kontraktet är värt cirka 225 miljoner kronor.
Publicerad den 22 April 2013

Det är ett tiovåningshus som omsluts av Esplanaden, Vasagatan och Landsvägen vid Torget i centrala Sundbyberg som Skanska nu ska renovera. Huset är byggt i slutet av 1960-talet som personalbostäder för Maraboufabriken och ska genomgå en omfattande renovering.

Arbetet omfattar ombyggnation av lägenheter med nya planlösningar och lägenhetsstorlekar. Ett antal lägenheter byggs dessutom om till seniorboende och vårdboende för stadens äldre. Fastigheten innehåller även stora butiksytor vid nya tvärbanans hållplats.

Därtill installeras nya hissar och fläktrum och huset tilläggsisoleras för att uppnå god energieffektivitet. Bostadshyresgästerna kommer efter ombyggnaden att kunna följa egen förbrukning av el och vatten. Avsikten är att huset ska certifieras enligt Miljöbyggnad, nivå silver.

– Det här är ett spännande uppdrag som vi ser fram emot. För oss är det alltid positivt att få arbeta med kunder som delar våra värderingar beträffande hållbarhet och har en genomtänkt strategi för renoveringar. Vi gläds åt att få vara med i utvecklingen av Sundbyberg till en modern stad med bostäder som ska stå sig i många år framöver, säger Fredrik Bele, distriktschef på Skanska Sverige.

Huset uppfördes ursprungligen som en del av miljonprogrammet på 60- och 70-talet. Skanska har god erfarenhet av renoveringar av dessa hus; erfarenheter som har samlats i Sveriges största kunskapsbank kallad Miljonhemmet. Från kunskapsbanken hämtas rätt metoder för att åtgärda exempelvis betongskador, minska energianvändning och installera hissar.

– Genom åren har vi byggt det moderna Sundbyberg och har en lång tradition av stadsutveckling. När centrumkvarteren byggs om för kommande generationer har vi återigen en huvudroll. Utöver de nya lägenheterna ser vi fram emot att få utveckla helt nya butiksytor i bästa läge och en viktig träffpunkt för stadens seniorer, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren.

Arbetet inleds i början av maj och kommer att vara slutfört 2015. Kontraktet är villkorat av beslut i Förvaltarens styrelse och Sundbybergs stads fullmäktige.

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige