Skolfastigheter i Stockholm AB, Sisab, avyttrar en portfölj bestående av sju tomträtter som totalt omfattar cirka 39 400 kvadratmeter.
Den totala hyresintäkten uppgår till 59 mkr, 90 procent av intäkterna genereras från grundskolor och 10 procent från förskolor. SBB kommer att erbjuda befintliga hyresgäster hyresavtalsförlängningar med tio år. Affären är villkorad av beslut i Stockholms Stadshus AB och kommunfullmäktige i Stockholms stad.
– SBB fortsätter att expandera inom vällokaliserade samhällsfastigheter i Stockholm med byggrättspotential. SBB är väldigt glada och stolta att återigen fått förtroendet från Stockholms stad och SISAB att fortsätta förvalta beståndet, kommenterar Oscar Lekander, vice vd och operativ chef, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.
– Det känns tryggt att befintliga verksamheter får en ny långsiktig hyresvärd som kan samhällsfastigheter samtidigt som SISAB och staden får intäkter för att investera i nya kommunala skolor och förskolor, säger Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.
Enligt Svefa, som varit säljarens rådgivare, handlar det om ett nytt prisrekord för segmentet.
– Det har varit ett mycket stort intresse från marknaden vilket det överenskomna priset på cirka 1,5 miljarder är ett bevis för. Det är även ett gott betyg för kvaliteten i de aktuella tomträtterna och understryker det stora intresse för samhällsfastigheter som vi upplever i våra dagliga kontakter med marknaden, säger Sissel Andersson som varit Svefas projektledare för transaktionen.
Transaktionen omfattar tomträtterna Birgitta 3, Bolmen 4, Gångmattan 2, Karpdammen 2, Likriktaren 1, Västerholmen 1 samt Österholmen 1. Samtliga tomträtter ligger i Stockholm.
Denna affär tillsammans med förra månades försäljningar av Tensta gymnasium, och Gubbängens gymnasium till Hemsö respektive IES Skolfastigheter AB gör att staden och Sisab har fått in nära 1,9 miljarder kronor till kommande skolprojekt. Skolan i Tensta såldes för 149 miljoner kronor och i Gubbängen landade köpesumman på 250 miljoner kronor.
– Den här affären visar att intresset för samhällsfastigheter är mycket stort. Staden har ett fortsatt stort behov av elevplatser och nu har vi förstärkt kassan för att investera i våra kommunala verksamheter, säger Claes Magnusson, vd för Sisab.
Oavsett om din verksamhet finns inom det privata eller offentliga, på bebyggda, obebyggda fastigheter kan vi med marknadens bredaste spetskompetens göra den mer framgångsrik. Vår rådgivning utgår från en helhetssyn på din verksamhet och följer en tydlig process. Det gör att vi kan sätta varje uppdrag i ett sammanhang och engagera kompetenser som tillsammans gör helheten mer värd än dess delar.
Som en av Sveriges största fastighetskonsulter har vi valt att finnas på 18 orter i Sverige eftersom vi vet att de bästa lösningarna skapas nära kunden. Vårt löfte "Kompetens som ...
Bygg/Arkitektur Den nuvarande hallen på Lindholmen bedöms vara för liten för Göteborgs curlingklubb som nu vill hitta ny mark för att uppföra en större hall. Svenska Curlingförbundet och Sveriges Olympiska kommitté har inkommit med en skrivelse till kommunstyrelsen där de hoppas att kommunen finner vägar att bistå curlingklubbens planer via någon form av lösning när det gäller markfrågan.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.