Image
Mikael Lundström. Obs. Bilden är ett montage.

Nya marknadsläget för kontorsuthyrning: "Kommer behövas mer konsulthjälp för att hyra ut lokaler"

Bolag Svefa fortsätter sin offensiva tillväxtsatsning och adderar uthyrning av kommersiella lokaler tills sitt utbud – en satsning som kommer ledas av Jessica Gräsberg. Svefas vd Mikael Lundström berättar för Fastighetssverige varför man väljer att lansera nysatsningen nu, läget på uthyrningsmarknaden för kontor, målsättningen för det uthyrningsbenet och om nyckelrekryteringen av Jessica Gräsberg.


Jessica Gräsberg.

Svefa satsar på uthyrning av kommersiella lokaler – rekryterar toppnamn till satsningen

Uthyrning Svefa fortsätter sin offensiva tillväxtsatsning och utökar sitt breda tjänsteutbud genom att börja erbjuda uthyrningstjänster av kommersiella lokaler för fastighetsägare. Jessica Gräsberg rekryteras från Savills för att leda satsningen inom kommersiell uthyrning.


Jan Tärnell, affärsområdeschef Värdering & Analys och Stefan Timan, affärsområdeschef Transaktionsrådgivning på Svefa.

Svefas transaktionsexpert: "Det är en nervös marknad"

Transaktioner Transaktionsmarknaden tinar så sakta upp och diskussionerna är många samtidigt som det fortfarande görs få avslut – det konstaterade Svefas experter Jan Tärnell och Stefan Timan under bolagets senaste event Svefadagen. Här berättar de mer om vinnarsegmenten framöver, bristen på transparens i marknaden och varför många diskussioner som förs inte mynnar ut i affärer.


Erik Norrman och Sissel Andersson.

Svefa stärker sin transaktionsrådgivning

Bolag Sissel Andersson och Erik Norrman får utökade ansvarsområden.


Mustafa Ugras Sarioglu, ny senior upphandlingsrådgivare på Svefa Förvaltningsrådgivning i Göteborg.

Svefa rekryterar Mustafa Ugras Sarioglu

Bolag Nu tar Svefa ytterligare ett steg i sin offensiva tillväxtplan för västra Sverige genom rekryteringen av Mustafa Ugras Sarioglu som senior upphandlingsrådgivare till Svefa Förvaltningsrådgivning i Göteborg.


Vem äger våra viktiga samhällsfastigheter idag? Det här grundar sig på geopolitiska faktorer, oro, långsiktighet, rådighet, menar Katrin Wallensjö på Svefa.

Så ser marknaden för samhällsfastigheter ut idag

Ekonomi/Finansiering Hur ser marknaden för dagen ut inom samhällsfastighetssegmentet och vilka är trenderna? Katrin Wallensjö, analyschef på Svefa, presenterar en initierad inblick över vad vi kan vänta oss på transaktionsmarknaden under året.
– Det ska vara rätt ägare till rätt fastighet, säger hon till Fastighetssverige.


Stora Kontorsdagen GBG
Kristina Pettersson Post, Mikael Lundström och Marina Fritsche resonerar kring investeringsläget på Göteborgs kontorsmarknad på Stora Kontorsdagen GBG den 22 februari på Radisson Blu Scandinavia Hotel.

Stora Kontorsdagen GBG: Så här hittar man affärerna i ett pressat läge

Stora Kontorsdagen Göteborg Den 22 februari på Radisson Blu Scandinavia Hotel är det dags för Stora Kontorsdagen GBG. Under dagens fullspäckade program får du bland annat möta en kunnig trio som resonerar om investeringsläget på Göteborgs kontorsmarknad.


Fastighetsmarknadsdagen Jönköping
Annika Winsth, Sven Rydell och Katrin Wallensjö står för en trio tunga analyser som inledning på årets upplaga av Fastighetsmarknadsdagen Jönköping.

Fastighetsmarknadsdagen Jönköping: Analyserna som ger dig full koll i en orolig omvärld

Fastighetsmarknadsdagen Jönköping Den 6 mars är det dags för årets upplaga av Fastighetsmarknadsdagen Jönköping på Elite Stora Hotellet. Dagen inleds med en rad tunga analyser som ger dig full koll i den oroliga omvärld som vi befinner oss i – allt för att du ska kunna fatta bra affärsbeslut framåt.


Enligt Svefa är "Akeliuseffekten" över på den svenska skogsfastighetsmarknaden.

Svefa: "Akeliuseffekten" över på den svenska skogsfastighetsmarknaden

Bolag Svefa har sammanställt utvecklingen för Sveriges 21 län avseende helåret 2023 och notabelt är att "Akeliuseffekten" på den svenska skogsfastighetsmarknaden är över för denna gång.


Jeanette Kjellberg.

Svefa får ny affärschef i norra Sverige

Bolag Svefa satsar i norra Sverige genom att rekrytera Jeanette Kjellberg som ny affärschef Norr för Svefa Samhällsbyggnad & Fastighetsutveckling. Rekryteringen görs för att möta kundernas behov och den starka marknadsutvecklingen i landets norra delar.


Kommun köper av SBB

Transaktioner När Fagersta kommun sommaren 2021 flyttade in i gamla Brukskontoret samt Norra Station, var det som hyresgäster till fastighetsbolaget Offentliga hus. Nu, två och ett halvt år senare, köper kommunen fastigheterna av nuvarande ägarna SBB genom ett bolagsförvärv. Fastigheternas marknadsvärde uppgår till 105 miljoner kronor.


Katrin Wallensjö.

Svefa: All time low för fastighetstransaktioner

Transaktioner Volymerna på den svenska marknaden för fastighetstransaktioner fortsätter att sjunka, det visar den senaste sammanställningen från Svefa. Enligt Svefa uppgick den totala transaktionsvolymen under årets första tre kvartal till 67 miljarder kronor (exklusive struktur- och börsöverlåtelser) vilket är en minskning med 52 procent jämfört med samma period 2022. Uppseendeväckande är att det tredje kvartalet 2023 är det kvartal med lägst transaktionsvolym sedan starten av Svefas mätningar.


Lars Berglund.

Svefa rekryterar för att stärka inom hållbar stadsutveckling

Bolag Svefa fortsätter att stärka och utveckla sitt erbjudande inom strategisk och hållbar stadsutveckling genom att rekrytera Lars Berglund. Rekryteringen görs för att möta marknadens efterfrågan på högt kvalificerad och erfaren kompetens inom stadsutveckling.


Lejonfastigheter köper av SBB.

Lejonfastigheter köper samhällsfastigheter av SBB

Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget i Norden säljer åtta fastigheter i Linköping till kommunägda Lejonfastigheter för totalt 400 miljoner kronor.


Jan Tärnell, affärsområdeschef Värdering & Analys och Stefan Timan, affärsområdeschef Transaktionsrådgivning på Svefa.

Svefaduons dom över transaktionsmarknaden just nu

Bolag I Norrland finns det intressanta investeringscase inom bostäder men den övergripande prissättningen på marknaden är mycket svårare än vanligt för tillfället. Det var några av insikterna som Jan Tärnell, affärsområdeschef Värdering & Analys och Stefan Timan, affärsområdeschef Transaktionsrådgivning, levererade när de gav sin lägesbild av den svenska fastighetsmarknaden utifrån ett värderings- och transaktionsperspektiv under Svefas årliga fastighetsdag.


Mikael Lundström, vd.

Dyster utveckling enligt Svefas fastighetsindex

Bolag Rapporten Svensk Fastighetsmarknad 2023, som fastighetsrådgivaren Svefa publicerade igår, avseende utvecklingen på den svenska fastighetsmarknaden konstaterar att utvecklingen på både regional och riksnivå är dyster. Av de 24 delmarknader som Svefa analyserat är det bara Malmö, Helsingborg, Stockholm, Lund och Eskilstuna som förbättrar sina indexresultat.


Bladins skola i Malmö.

Svefa rådgivare vid försäljning av skolfastighet i centrala Malmö

Uthyrning Stiftelsen Bladins Skola avyttrar fastigheten Odense 4, belägen i centrala Malmö, till Malmö Stad. Svefa har varit säljarens rådgivare i transaktionen som har en köpeskilling motsvarande 298 miljoner kronor.


Kuröns fyr

Frälsningsarmén säljer Kurön

Bolag Frälsningsarmén avyttrar Kurön, som består av fem ö-fastigheter och en parkeringsfastighet på Adelsö, till Little Afognak. Transaktionen omfattar fastigheter som uppgår till totalt 170 hektar varav 140 hektar är skog. Svefa var Frälsningsarméns rådgivare vid försäljningen av det unika objektet. Foyen var Frälsningsarméns juridiska ombud vid försäljningen.


– Vi har inte sett slutet på vad marknaden efterfrågar, säger Erik Norrman.

Erik Norrman: Nyproduktion i centrum av storstäderna hetast i kontorsvärlden

Bygg/Arkitektur  – Jag brukar få höra att jag är positiv och det har ju funnits ganska mycket att vara positiv över tidigare. Nu ser det väl kanske lite mörkare ut.
En av onsdagens talare på Fastighetssveriges event Stora Kontorsdagen i Göteborg var Erik Norrman, affärschef på Svefa. Hans analys över kontorsmarknaden, nationellt och i Göteborg, är en analys som inte är helt och hållet ljus och vacker.


Svefa rekryterar Tobias Cederlund som ny affärschef värdering Väst.

Svefa rekryterar Tobias Cederlund som ny affärschef

Bolag Svefa rekryterar Tobias Cederlund som ny affärschef värdering Väst.