Image

Sabo bemöter mediebilden

BOSTÄDER I veckan har det förekommit ett flertal reportage i Aktuellt och Rapport om allmännyttan. Fokus har legat på vinstutvecklingen hos de 50 största kommunala bostadsföretagen. Nu bemöter Sabos vd Kurt Eliasson mediebilden som han kallar \″olycklig\″.
Publicerad den 6 Februari 2009

- Det är olyckligt att de kommunala bostadsföretagen framställs som oansvariga när de i själva verket lägger så oerhört mycket resurser på upprustning och renovering, säger SABOs vd Kurt Eliasson. Sammantaget lägger våra medlemsföretag ungefär 13 miljarder kronor årligen på upprustning och renovering.

- Vi har inte fått ta del av den undersökning som Rapport gjort om de 50 största kommunala bostadsföretagen. Men den siffra som publicerats om företagens samlade vinst för 2007 stämmer med vår statistik. Den uppgick för 2007 till 2,9 miljarder kronor. Men man "glömmer" att redovisa den samlade kostnad dessa bolag varje år lägger på underhåll. Den låg 2007 på 6,4 miljarder kronor. Man la alltså mer än dubbla vinsten på underhåll. Det är inte riktigt den bild som nu tonar fram i SVT:s serie om allmännyttan, menar Kurt Eliasson. Den totala underhållskostnaden var sannolikt ännu högre, jag skulle gissa närmare tio miljarder kronor, eftersom det tillkommer renovering som aktiveras i balansräkningen.

- Man ska också veta att i de 2,9 miljarderna ingår extraordinära försäljningsintäkter (2,1 miljarder kronor) för fastighetsförsäljningar gjorda under året. Utan dessa ligger årets resultat för dessa 50 bolag på 837 miljoner kronor. I mitt tycke en låg vinstnivå på löpande verksamhet med tanke på företagens storlek, avslutar Kurt Eliasson.

Utdrag ur SABOs ekonomiska statistik för 2007, avser de 50 största kommunala bostadsföretagen, siffrorna redovisas efter skatt:
Årets resultat 2,9 miljarder kronor.
Extraordinära försäljningsintäkter* 2,1 miljarder kronor.
Ordinarie kostnadsfört underhåll 6,4 miljarder kronor.
Ordinarie vinstnivå, exklusive fastighetsförsäljningar 0,8 miljarder kronor.
*härrör från fastighetsförsäljningar främst i storstäder.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

AI förändrar hela spelplanen för bygg- och fastighetsbranschen

Teknik Den pågående och framtida AI-transformationen påverkar dagens affärsmodeller och formar framtidens affärer. Utmaningarna är lika många som fallgroparna. Vilka investeringar bör man göra? Lisa Anger, CDO på Semrén & Månsson, menar att vi befinner oss i en både extremt spännande och utmanande tid. – Utvecklingen skenar fram, samtidigt som den aldrig mer kommer att gå så här långsamt. AI kommer att förändra spelplanen för hela fastighetsbranschen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige