Image
Bild: Lundgaard

Så här blir Akademiska Hus 700-miljonersbygge

Bygg I går gick startskottet för Niagara – Akademiska Hus portalbyggnad vid Malmö högskola. Investeringen uppgår till 700 miljoner kronor.
Publicerad den 11 April 2012
Bild: Lundgaard
Niagara. Bilder: Lundgaard & Tranberg Arkitektkontor. Bild: Lundgaard
Niagara. Bilder: Lundgaard & Tranberg Arkitektkontor.

Niagara blir ett riktmärke på Universitetsholmen och en portalbyggnad för Malmö högskola. På cirka 18 500 kvadratmeter ska högskolans verksamheter vid området för teknik och samhälle samt fakulteten för kultur och samhälle husera. Samtidigt ska byggnaden utgöra en vital plats där stad och högskola möts och dynamik skapas.

– Niagarabyggnaden förstärker ytterligare Malmö högskolas plats mitt i staden och som en del av staden. Byggnaden kommer att innehålla moderna lokaler för forskning och utbildning och ska utgöra en mötesplats för studenter, lärare och våra samarbetspartners, säger Stefan Bengtsson, rektor vid Malmö högskola.

Niagara är ritad av det danska arkitektkontoret Lundgaard & Tranberg och består av tre separata huskroppar med olika höjd som länkas samman av ett ljust, öppet atrium. Atriet kommer att spänna genom de nedre våningsplanen och skapa ett stadsrum inne i byggnaden med restaurang, café, butik, mötesplatser och undervisningslokaler. Övriga delar av huset ska bestå av stimulerande kunskapsmiljöer för studenter, forskare och lärare.

Komplexet får tre lika viktiga entréer som vetter mot norr, söder och öster. En flytande övergång mellan ute- och innemiljöerna skapas med hjälp av byggnadens glasytor och entréhallens ytbeläggning som fortsätter utomhus.

Niagara får en unik placering i hörnet av Neptunigatan och Nordenskiöldsgatan med direktkontakt till Södra hamnbassängen på motstående sida. Det korta avståndet till Orkanen, Citytunnelstationen och den öppna platsen till Neptuniparkens konsert-, kongress- och hotellcentrum ger de bästa förutsättningarna för att byggnaden ska bli en viktig mötesplats i staden.

– Vi är glada över att vi tar en större plats i Malmö och att vi gör det med en så spännande byggnad. Vi är stolta över att vi har fått förtroendet att förverkliga Malmö högskolas vision, säger Unni Sollbe, regiondirektör för Akademiska Hus Syd.

Niagara beräknas stå klart våren 2015.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige