Image
Bilden till vänster föreställer Ikeas första ”Home experience of tomorrow varuhus” som öppnade i i Shanghai 2021. Varuhuset i Malmö var också tänkt att omvandlas till ett liknande center för livet hemma där man även planerade att bygga nya arbetsplatser och ytor för innovation, utveckling och kreativa möten i anslutning till varuhuset. Nu har dock Ikea bestämt sig för att skrota de planerna och avsluta arbetet med detaljplanen.

Ikeas beslut – skrotar omfattande varuhusutbyggnad

Bygg/Arkitektur 41 000 kvadratmeter kontor, centrumverksamhet och parkering slopas när möbeljätten tänker om. Fastighetssverige berättar mer.


Illustration av det 16 våningar höga huset inom stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah som ska utvecklas i Rosengård.

Rosengårds nya landmärke till samråd

Bygg/Arkitektur Den 16 våningar höga satsningen inom Culture Casbah i Rosengård tar nästa steg när Rosengårds Fastigheters planer nu ska ut på samråd. 60 bostäder ska få plats i det som ska bli ett nytt landmärke för stadsdelen Rosengård i Malmö.


Anders Sjöstedt, projektledare för Arkadstaden.

Så ska centrala Malmös mest anonyma plats få nytt liv

Bygg/Arkitektur Det ska inte vara lyx. Och det ska inte bara blandstad. Nej, för på fyra gator i det mest centrala av Malmös centrum ska nu ett nytt stadsrum ta plats. Fem fastighetsägare har gått samman och snart blir det ändring på vad som fått namnet Arkadstaden.


Kronprinsen i Malmö.

Croisette förmedlar Heimstadens penthousevåningar i Kronprinsen

Uthyrning Croisette har fått uppdraget av Heimstaden att förmedla de åtta exklusiva penthousevåningar som byggs högst upp i det ikoniska landmärket Kronprinsen i Malmö. De skräddarsydda etagelägenheterna ligger på våning 26-27.


Christina Heikel, stadsutvecklingsansvarig på Västsvenska Handelskammaren. I bakgrunden illustrationen av Framtidens Backaplan, som när det är klart 2040 kommer bidra med 9 000 bostäder.

Göteborg växer mest i hela Sverige: "Bostäderna är den svaga länken"

Bostäder Igår, tisdag, publicerade SCB nya siffror för deras prognos för hur mycket städerna kommer växa i befolkningsmängd de kommande åren. I topp ligger Göteborg, som kommer växa med över 16 000 invånare. För huvudstaden är den siffran bara 10 000. Men att vara den staden som ska växa mest ställer också större krav på kommunen. Det menar Christina Heikel som är stadsutvecklingsansvarig på Västsvenska Handelskammaren.


HET_Acumulatrortank_Liljewall

Liljewall vinner arkitekttävling om Malmös nya landmärke i Norra hamnen

Bygg/Arkitektur Nu står det klart att det är Liljewall som går vinnande ur den arkitekttävling E.ON, i samarbete med Malmö stad, utlyst för den 70 meter höga vattentank som planeras att uppföras i Norra hamnen.


MKB ska nu ta fram en studentbostadsstrategi.

MKB tar ansvaret för studentbostäderna

Bostäder Drygt 3 200 studentbostäder på 24 000 studerande på Malmö universitet. Nu har det kommunala bostadsbolaget MKB fått i uppdrag att lägga upp strategin för att andelen studentbostäder ska växa. Men den lösningen var inte helt självklar. Fastighetssverige berättar mer.


Fredrik Salman och den fastighet Verdion nyligen förvärvade i Fosie.

Verdions tillväxtplaner för den heta Öresundsmarknaden

Bolag Verdion fortsätter sin nordiska expansion – denna gång genom ett förvärv i Malmö. Fredrik Salman, Investment Manager på Verdion, berättar för Fastighetssverige om den heta Öresundsmarknaden, hur Verdion vill växa på marknaden och om att göra fler brownfield-investeringar.


Medeon Science Park.

Så vill forskarparken växa i Malmö

Bygg/Arkitektur I måndags fick Wihlborgs två nya hyresgäster till Medeon Science Park, som är en forskningspark inom läkemedelsutveckling, medicinteknik, bioteknik och hälsovård som ägs av Malmö stad och Wihlborgs. Nu står forskningsparken inför en omfattande expansionsfas med en ny detaljplan för området som möjliggör en utökning från 30 000 till cirka 80 000 kvadratmeter för verksamheter inom life science inom några år.


Volito Fastigheter expanderar nu till Lund, berättar bolagets vd, Marie Persson.

"All kärlek vi stoppar in i våra byggprojekt ska vi ha i vår förvaltningsportfölj"

Bolag Under måndagen blev det känt att Volito Fastigheter förvärvar fastigheten Gustavshem 2 på Västerbro i Lund av Riksbyggen. Volito, som tidigare varit strikt Malmö-baserat, expanderar därmed sin verksamhet till Lund. Fastighetssverige fick en pratstund med vd Marie Persson om köpet – och företagets tillväxtresa.
– Vi är lika långsiktiga som städerna vi finns i.


Södergatan 15 i Helsingborg.

IWG öppnar nya workspaces i Skåne

Uthyrning International Workplace Group öppnar två flexibla arbetsplatser i Malmö och Helsingborg. Nyöppningarna är tänkta att möta den ökande efterfrågan i området.


Wihlborgs tecknar nya avtal i Medeon i Malmö.

Nya avtal i Medeon Science Park i Malmö

Uthyrning I sommar flyttar medicinteknikföretaget Rubin Medical till Medeon Science Park, forskningsparken som ägs av Malmö stad och Wihlborgs. Den befintliga hyresgästen Swedencare utökar samtidigt sina ytor. Avtalen omfattar totalt cirka 1 000 kvadratmeter.


Mallbo-området, öster om mässan.

Klarabo och Obos tecknar markanvisningsavtal med Malmö stad

Bygg/Arkitektur Klarabo och Obos har, i partnerskap, sedan tidigare erhållit och kommunicerat en markanvisning inom ramen för Mallbo-projektet. Nu har även ett markanvisningsavtal tecknats med Malmö stad avseende ett helt nytt kvarter öster om Malmömässan i stadsdelen Hyllie.


Lyftkranar i kvällssol.

Allvarlig arbetsplatsolycka på Veidekkes projekt i Hyllie

Bygg/Arkitektur Under måndagseftermiddagen inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka i Hyllie, Malmö. Räddningstjänst och polis var snabbt på plats och konstaterade att en man som arbetade för en underentreprenör till Veidekke var bekräftad avliden. Polisen rubricerar händelsen som vållande till annans död.


Trappor till Köpenhamn Metro.

Alternativa finansiärer sökes när Malmö vill växa mot Köpenhamn

Ekonomi/Finansiering Om Köpenhamns femte tunnelbanelinje fick stationer i Malmö skulle staden kunna växa med en halv miljon. Men när Trafikverkets planer inte medger nysatsningar vill Öresundsmetroprojektet utreda finansieringsfrågan på egen hand. Under sommarens Almedalsvecka anordnar man seminarer på temat alternativ finansiering.


Peab bygger industribyggnad åt Wihlborgs på fastigheten Galoppen 1 i Malmö. Byggnaden kommer bli totalt 10 000 kvadratmeter.

Peab bygger industribyggnad åt Wihlborgs

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga en industribyggnad i östra Malmö. Beställare är Wihlborgs och kontraktssumman uppgår till 166 miljoner svenska kronor.


Verdion köper i Fosie.

Verdion köper i Malmö

Transaktioner Verdion har säkrat ett förvärv för brownfield-utveckling av modern logistik i Malmö.


Galoppen 1 kommer bli totalt 10 000 kvadratmeter.

Wihlborgs bygger Caldics nya HK för 264 miljoner kronor

Uthyrning Wihlborgs har tecknat ett 20-årigt avtal med livsmedelsföretaget Caldic Ingredients Nordic om en ny anläggning på 10 000 kvadratmeter på Galoppen 1 i Fosie i östra Malmö. Caldic flyttar både fabrik och kontor till anläggningen, vilket omfattar cirka 90 arbetstillfällen. Tillträde äger rum hösten 2025.


Deltävlingar och final i Eurovision 2024 kommer att hållas i Malmö Arena som ägs av Doxa. För att möjliggöra en fungerande hantering av uppkomna säkerhetskostnader i samband med Eurovision föreslår stadskontoret att de nämnder som får ökade kostnader utöver de budgeterade, för säkerhetsåtgärder vid aktiviteter som Malmö stad har åtagit sig under Eurovision, tillåts göra ett negativt resultat motsvarande dessa kostnader.

Nämnder får göra negativt resultat kopplat till säkerhetsåtgärder under Eurovision

Ekonomi/Finansiering För att möjliggöra en fungerande hantering av säkerhetskostnader i samband med Eurovision föreslår stadskontoret i Malmö att de nämnder som får ökade kostnader utöver de budgeterade, för säkerhetsåtgärder vid aktiviteter under Eurovision, tillåts göra ett negativt resultat motsvarande de kostnaderna. Förslaget har stött på politiskt motstånd.


Fortifikationsverket gör affärer med Malmö stad, ett förvärv och en försäljning.

Fortifikationsverket i dubbel affär med storkommun

Transaktioner Köper mark som angränsar till verkets befintliga område och säljer mark till staden för framtida stadsbebyggelse. Fastighetssverige berättar mer om affärerna.