Image

Riksbyggen och Skelleftebostäder i stor strukturaffär

Transaktioner Riksbyggen förvärvar 544 hyresrätter av Skelleftebostäder som i sin tur köper 70 hyresrätter av Riksbyggen. Tillsammans ingår Riksbyggen och Skelleftebostäder också ett samarbete för att bygga 200 nya, centralt belägna, bostäder i Skellefteå.
Publicerad den 13 April 2016
Nya bostäder ska byggas i Strömsör. Bild: Tema
Nya bostäder ska byggas i Strömsör.

Riksbyggen förvärvar tre områden med 544 lägenheter belägna i Klintfors, Sjungande Dalen och Kåge för 422 miljoner kronor.

Riksbyggen säljer fastigheten Omsorgen 1, Morö Backe, med 70 lägenheter för 70 miljoner kronor.

Skelleftebostäder och Riksbyggen ingår samarbete avseende utveckling av nyproducerade bostäder med centralt läge i kvarteret Strömsör. Strömsör blir en promenadvänlig stadsmiljö alldeles intill Skellefteälven. Byggstart för Strömsör är planerad till 2017 och inflyttning beräknas till 2020.

– Det vi nu gemensamt planerar kommer att förädla Strömsör till en levande stadsdel med framför allt många nya lägenheter. Strömsör blir ett socialt hållbart område med blandade upplåtelseformer. Kontor i samma kvarter skänker dessutom liv åt kvarteret alla tider på dygnet, säger Jerker Eriksson, vd för Skebo.

Strömsör blir en promenadvänlig stadsmiljö alldeles intill Skellefteälven. Satsningen i området kompletteras av att Polaris bygger parkeringshus med 500 platser och kontorshus med 450 arbetsplatser. Hälften av kontorshuset hyrs ut till näringslivet och hälften till kommunal verksamhet.

- Skellefteå är en högintressant ort för Riksbyggen och vi vill vara med och bidra till stadens tillväxt och vi är därför mycket glada för den strukturaffär vi genomfört med Skelleftebostäder. Riksbyggen vill skapa hållbara och attraktiva boenden för alla vilket innebär att vi satsar även utanför storstadsregionerna och på olika upplåtelseformer, både hyresrätter och bostadsrätter. Vår satsning i Skellefteå är ett bra exempel på det, säger Carl-Johan Hansson, chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen.

– Det känns tryggt att sälja och samtidigt köpa fastigheter av Riksbyggen som är en långsiktig och väletablerad aktör, som nu vill bygga nya lägenheter och som tror på Skellefteå. vilket är betydelsefullt för utvecklingen av både Skellefteå och Skebo, säger Jerker Eriksson.

Tidigare i år har Riksbyggen förvärvat fastigheten Kapella 11 i Skellefteå (i hörnet Kanalgatan 31/Repslagargränd 4) som totalt kan komma att inrymma cirka 120 nya bostadsrätter.

– Ett ökat bostadsbyggande är en förutsättning för att vi ska lyckas i vår strävan att bli 80 000 invånare i Skellefteå. Vi är därför mycket glada för den stora satsning som Riksbyggen nu gör i Skellefteå, både i egenskap byggherre för nya bostäder och som en långsiktig hyresvärd, säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S).

Riksbyggen är en långsiktig fastighetsägare med ett eget hyresbestånd på drygt 4 000 hyresrätter i Sverige. Ambitionen är att utöka det egna fastighetsbeståndet, både genom förvärv och genom nyproduktion. Under 2015 mer är fördubblade Riksbyggen sin produktion av bostäder, både bostadsrätter och hyresrätter. 2015 innebar ett genombrott för Riksbyggens satsning på att producera hyresrätter, totalt ligger just nu cirka 1 500 nya hyresrätter i pipeline.

Tillträdesdag är den 1 september.

Navet har varit finansiell rådgivare till Riksbyggen i affären.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter NCC-försäljningen – så ser Nordstjernans framtida investeringsstrategi ut

Bolag Ax:son Johnson-ägda Nordstjernan fortsätter minska sitt innehav i bygg och fastigheter i och med försäljning av sex miljoner aktier, motsvarande 6,1 procent av kapitalet, i NCC till Obos. Bolagets vd Peter Hofvenstam berättar för Fastighetssverige varför man valt att minska exponeringen mot bygg och fastigheter och var man ser framtida investeringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige