Image

Positivt bokslut från Platzer

Bolag Platzers förvaltningsresultat ökade med 28 procent under 2013, till 166 miljoner kronor. Bolaget ger en utdelning om 0,60 kronor per aktie.
Publicerad den 19 Februari 2014
P-G Persson. Bild: Platzer
P-G Persson.

Hyresintäkterna ökade till 464 miljoner kronor (384).

Årets resultat uppgick till 294 miljoner kronor (157), en ökning med 87 procent.

Fastighetsvärdet ökade till 6 913 miljoner kronor (6 091).

Eget kapital per aktie uppgick till 28,47 kronor (25,77).

Resultat per aktie uppgick till 3,82 kronor (2,47).


- Resultatmässigt blev helåret 2013 ett bra år för Platzer. Fastighetsvärdet fortsatte att öka genom förvärv av nya fastigheter, men också via investeringar i fastighetsutveckling i befintliga fastigheter. Värdeförändringar förbättrade resultatet med 117 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet ökade med 28 procent. Substansvärdet per aktie ökade över 10 procent trots utspädningseffekt med anledning av nyemissionen i samband med börsnoteringen, men med draghjälp av positiva värdeförändringar i derivatinstrumenten under året. Såväl den dagliga förvaltningen, fastighetstransaktionerna som fastighetsutvecklingen bidrog till resultatförbättringen, vilket visar att Platzer fortsätter att leverera lönsam tillväxt enligt den långsiktiga plan som finns för bolaget att bli det ledande kommersiella fastighetsbolaget i Göteborgsområdet, skriver P-G Persson i vd-ordet.

- Marknaden för kommersiella kontorslokaler i Göteborgsområdet, cirka 80 procent av Platzers fastighetsbestånd, fortsatte att utvecklas positivt i de centrala delarna av Göteborg där huvudparten av Platzers fastighetsvärde finns. Drivkraften för efterfrågan på lokaler är framförallt inflyttningen till Göteborgsområdet, låg andel nyproduktion samt trenden att fler hyresgäster söker lägen med bra allmänna kommunikationer.

- Hyresmarknaden för kontor utanför centrala Göteborg har inte haft samma positiva utveckling under året. Däremot är det fortsatt bra efterfrågan på lager och industrilokaler i de lägena.

- Vår nyemission i kombination med bra möjlighet till belåning hos någon av våra långivare – de fyra stora svenska bankerna - ger oss ett förvärvsutrymme på cirka 1,5 miljarder kronor. Vi kommer aktivt att söka fastighetsaffärer och bedriva utvecklingsprojekt som förbättrar bolagets nyckeltal. Tillväxten har inte skett och kommer inte heller framgent att ske på bekostnad av lönsamheten i Platzer.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige