Den ekonomiska oron i omvärlden har nu en tydlig påverkan på svenskt näringsliv, som länge stod emot den svaga internationella konjunkturen. Byggbranschen, transportsektorn och partihandeln har drabbats av många konkurser under året, och inte minst är det motigt för byggföretagen i Stockholmsregionen.
I augusti månad gick 454 företag i konkurs. Det är en ökning med 19 procent jämfört med samma månad föregående år. Utvecklingen med fler konkurser som pågått under större delen av året ser därmed ut att fortsätta.
– Just nu är många konjunkturrapporter inte särdeles positiva. Inköpscheferna inom tillverkningsindustrin signalerar ordernedgångar samtidigt som varslen ökar; exporten minskar till följd av den starka kronkursen och tillväxten i Sverige spås bli svagare än förväntat. Många företag minskar sina investeringar och genomför i stället kostnadsbesparingar i det osäkra ekonomiska läget samtidigt som hushållen ökar sitt sparande i stället för att konsumera, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.
Under den senaste månaden är det framför allt inom byggbranschen, och i viss mån även transportsektorn, som konkurserna har ökat mest. Hittills i år är uppgången 18 procent för byggbranschen.
– Produktion och orderingång har minskat inom bygg- och anläggningsverksamheter, och bostadsbyggandet minskar i hela landet. En del av de byggföretag som lockades att starta företag efter att ROT-avdraget infördes har slagits ut i den hårda konkurrensen, säger Roland Sigbladh.
Huvudstadsregionen, som länge klarade sig väl genom lågkonjunkturen, är nu hårt drabbad av många byggkonkurser. Det planerade bostadsbyggandet tenderar att klinga av då konsumenterna avvaktar med större investeringar. Över huvud taget har konjunkturen i Stockholm mattats av. Konkurserna ökade med hela 31 procent i augusti, och med nio procent räknat från årets början. Förutom byggbranschen är detalj- och partihandeln en bidragande orsak till ökningen i regionen.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Neobo stärker upp i toppen av bolaget genom rekryteringen av Ali Ali som ny transaktionschef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Neobo, om sin snabba karriärsutveckling, om tiden på Rikshem, om sin syn på transaktionsmarknaden för bostäder samt om vilken nytta han har av sin karriär som fotbollsdomare.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.