Image
Genom affären blir SBB minoritetsägare.

Grönt ljus för SBB:s försäljning

Transaktioner SBB kan idag meddela att finansieringsvillkoren uppfyllts enligt plan, vilket innebär att alla väsentliga villkor för att genomföra transaktionen är uppfyllda. Transaktionen kommer fullföljas under November.


Niklas Zuckerman, vd för Logistea.

Ökade hyresintäkter för Logistea

Bolag Logistea redovisar ett ökat förvaltningsresultat under tredje kvartalet, jämfört med samma period året innan. Hyresintäkterna uppgick till 89 miljoner kronor (70), en ökning med 27,1 procent mot föregående år.


AB Invest vill bygga ett 100 meter högt hotell helt i trä i centrala Karlstad.

Här vill norska hotellmiljardären bygga nästa höga trätorn

Bygg/Arkitektur 100 meter högt med 240 hotellrum och helt byggt i trä – så ser planerna ut för AB Invests nästa imponerande trätorn på svensk mark. Efter de högtflygande planerna i Kista vill den norska hotellbyggaren nu även etablera ett trätorn i de västra delarna av Sverige, designat av Wingårdhs. Fastighetssverige berättar mer och visar ritningarna på det tilltänkta landmärket.


Nu stundar kärva (-re) tider, enligt affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Ny konkursstatistik: Byggbranschen bland de mest utsatta

Ekonomi/Finansiering Konkurserna i Sverige har fortsatt att öka från redan rekordhöga nivåer under september månad, enligt färsk statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC. Den högsta ökningen av antalet konkurser syns hittills i år i Västerbotten, Södermanland och Gävleborgs län. Värst drabbade är byggindustrin samt hotell och restaurang.


Leiv Synnes.

Synnes om SBB:s senaste krisåtgärder

Bolag För Fastighetssverige kommenterar Leiv Synnes söndagskvällens strategiska jättetransaktion som innebär att SBB släpper majoritetskontrollen över Educo och presenterar en ny koncernstruktur. Läs om ambitionerna med förändringarna, hur nya strukturen är tänkt att stärka bolaget framöver och planen för bostadsportföljen.


SBB gör strategisk storaffär och bryter upp bolaget

Transaktioner Under söndagskvällen meddelade SBB att man säljer 1,16 procent av EduCo till Brookfield för cirka 242 miljoner kronor och därmed blir en minoritetsägare. EduCo kommer återbetala delar av dess koncerninterna lån från SBB, vilket innebär att SBB erhåller en likvid om cirka 7,8 miljarder kronor. SBB har även beslutat om en decentraliserad koncernstruktur som är tänkt att förstärka transparens och finansieringsmöjligheter.


Sami Eronen är vd för Ruukki Construction som levererar det fossilfria stålet.

Världens första byggprodukter i fossilfritt stål redo för leverans

Bygg/Arkitektur Ruukki Construction, en del av SSAB-koncernen, har nu producerat världens första byggprodukter med fossilfritt stål. Nu står man redo att börja skeppa iväg materialet till kunder och partners. Fastighetssverige ställde nyfikna frågor till vd Sami Eronen om det nyproducerade stålet.


Det norska batteribolaget Freyr har valt att avsluta samarbetsavtalet med Logistea avseende utredning av en eventuell etablering av en batterifabrik i Svenljunga kommun.

Zuckerman om batterijättens plötsliga avhopp: "Tagna på sängen"

Bolag I lördags fick Logistea och Svenljunga kommun det plötsliga beskedet att den norska batterijätten Freyr väljer att avsluta samarbetsavtalet kring en eventuell etablering av en batterifabrik i Svenljunga. "Vi blev tagna på sängen", säger Logisteas vd Niklas Zuckerman till Fastighetssverige och berättar om Freyrs förklaring till det plötsliga beskedet, hur bolaget går vidare och vad de alltjämt ser för potential på den tilltänkta byggplatsen i Lockryd.


Konkurserna i juli skenar – visar på ökat kritiskt läge för svenska företag i sommar.

UC: Konkurserna i juli skenar

Ekonomi/Finansiering Konkurserna bland svenska företag fortsatte att skena under juli månad och ökade med 49 procent, enligt ny statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC. Totalt sett är konkursnivån hittills under året den högsta på tio år. Samtidigt störtdyker nystarterna inom flera stora branscher såsom detaljhandeln, hotell- och restaurang och byggindustrin.


Helena Staaf, Forsen.

Construction Management – modellen i tuffa tider?

Stora Bostadsdagen Göteborg Stora Bostadsdagen under torsdagen i Göteborg är ett av Fastighetssveriges många och välbesökta event som även den här gången behandlade bostäder och marknaden för bostadsfastigheter i Göteborgsregionen. En av de talande var Helena Staaf, chef för verksamhetsutveckling och projektledare på projektledningsföretaget Forsen.


Nrep och Vectura i jättaffär om äldreboende.

Nrep förvärvar fastighetsportfölj med äldreboenden för närmare fem miljarder kronor

Transaktioner Fastighetsinvesteraren Nreps verksamhet inom samhällsfastigheter, Altura, förvärvar 22 fastigheter till ett värde av knappt fem miljarder kronor – den enskilt största transaktionen för äldreboenden som har gjorts i Sverige. Säljer gör Vectura. Genom förvärvet stärker Altura sin ställning som en av landets största ägare och förvaltare av moderna omsorgsfastigheter.


Konkurser inom handel ökar med nästan 100 procent.

Konkurser inom handel ökar med nästan 100 procent

Bolag Inom hotell- och restaurangbranschen samt partihandeln har konkurserna näst intill dubblerats i jämförelse med samma period i fjol, enligt färsk data från affärs- och kreditinformationsföretaget UC. Likaså fortsätter antalet nystarter att dyka i jämförelse med maj månad föregående år.


Niklas Zuckerman, vd för Logistea.

Logistea ökar förvaltningsresultatet

Bolag Logistea redovisar ett ökat förvaltningsresultat under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Hyresintäkterna steg hela 90 procent.


Kronprinsen från ovan.

Mucho Gusto hyr in sig i Heimstadens Kronprinsen

Uthyrning Heimstaden har tecknat avtal med chilenska restaurangen Mucho Gusto, som ska husera i det stundande restaurangtorget inne på Kronprinsen.


Catella rekryterar Gianluca Romano som Head of Capital Raising

Bolag Fastighetsrådgivaren Catella har utsett Gianluca Romano till Head of Capital Raising, med start i april.


Den nya lastbilsstationen ligger längs med E4:an i Linköping.

Tuve Bygg bygger ny lastbilsanläggning åt Hedin Trucks i Linköping

Bygg/Arkitektur Hedin Trucks, som Hedin Bils lastbilsverksamhet heter, utvecklar sin verksamhet och bygger en helt ny lastbilsanläggning i ett perfekt läge utmed E4:an i Linköping, ihop med Tuve Bygg. Cirkulär partner för helhetslösningen för avfallet är Stena Recycling.


Niklas Zuckerman, vd, och Anders Nordvall, vice vd och transaktionschef, på Logistea.

Logistea tecknar samarbetsavtal med Freyr – tar viktigt steg i Svenljunga

Bolag Logistea, genom JV-bolaget Logistea Lockryd Park, har tecknat ett samarbetsavtal med den internationella battericellstillverkaren Freyr Battery Norway AS. Samarbetsavtalet avser utveckling av detaljplan och planprocess samt en option avseende förhyrning av fastigheten. Avtalet är ett viktigt nästa steg för etableringen av en battericellsproduktion i Lockryd i Svenljunga kommun.


Med fasader i trä, tegel och puts kommer äldreboendet Gårdsjö strand att harmoniera väl med nuvarande bebyggelse i området.

HMB bygger nytt vårdboende i centrala Flen

Bygg/Arkitektur AF Gruppens dotterbolag HMB Construction har fått uppdraget att bygga vårdboendet Gårdsjö strand i Flen, som ingår i kommunens största fastighetsprojekt på decennier.


Det är byggbolagen som toppar konkurslistan.

Byggbolagen toppar konkurslistan

Ekonomi/Finansiering Konkurserna haglar runt om i Sverige. Under februari ökade dessa med 20 procent och totalt gick 545 aktiebolag i konkurs, vilket motsvarar den högsta konkurssiffran på tio år. Det skriver kreditupplysningsföretaget Creditsafe i ett pressmeddelande.


Niklas Zuckerman, vd för Logistea.

Logistea mer än dubblar hyresintäkterna

Bolag Logistea redovisar ett ökat förvaltningsresultat och mer än dubblade hyresintäkter under fjärde kvartalet, jämfört med samma period året innan. Styrelsen föreslår ingen utdelning.