Image

Nya klimathus byggs i Västertorp

BYGG Nu har det klimatkloka koncept TellHus i Västertorp startat. Det halverar hushållens koldioxidutsläpp genom att minska energianvändningen med 40 procent. Projektet är ett samarbete mellan Veidekke, Electrolux, Fortum, Cramo och Manodo.
Publicerad den 12 Maj 2009

- Vi ser en stor potential i TellHus-koncepetet också som exportvara. Nästa steg blir att bygga i Norge, säger Per-Martin Eriksson, vd på Veidekke Bostad.

TellHuset har ett klimatskal med mycket väl isolerade väggar och fönster, en effektiv värmeåtervinning, energisnåla vitvaror samt lågenergilampor i fasta armaturer. Huset värms upp med miljövänlig fjärrvärme och grön el under produktionstiden. Energianvändningen utgår ifrån principen att använda rätt energibärare till rätt ändamål.

Besparingen blir 4 000 kronor per år för \″TellHus-familjen\″ jämfört med att bo i en liknande lägenhet i ett normhus. TellHuset byggs utan subventioner och byggprocessen är energisnål från början till slut.

- Med lösningar som TellHus gör vi det enkelt för boende att bidra till miljön utan att tumma på komfort och design. Lösningen är en helhet som bygger på ett samarbete med våra partners, säger Johnny Kellner, teknik- och miljöchef Veidekke Bostad.

Samtliga produkter i huset är valda så att energianvändningen ska bli så effektiv som möjligt, och lägenheterna utrustas med en knapp för att stänga av standby-funktioner. På en egen display kan man följa varje använd kilowattimme och husets genomsnittliga förbrukning. Svensk forskning visar att boende bara genom att få denna information sparar in 15-20 procent av sin energianvändning.

Den 17 maj startar försäljningen av de 35 bostadsrätterna i det första TellHuset, som byggs i stockholmsförorten Västertorp.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige